Co mogę jeść przy WZJG, by nie pogorszyć swojego stanu?

Chcialam zapytac o diete w przypadku choroby "przewlekle wrzodziejace zapalenie jelita grubego/odbytnicy"- choroba wiaze sie z biegunkami-co moge jesc?lekarz mowil tylko o tym,zeby nie jesc surowych warzyw i niektorych owocow tylko gotowane, np.marchewki czy jablka i zeby nie jesc chleba z ziarnami...Bardzo prosze o wiecej porad zywieniowych. Czy mam jesc tylko biale pieczywo? Czy moge jesc kasze?jaglana? gryczana(chyba nie przy problemach z jelitami)?mleko?czego unikac,zeby nie pogorszyc stanu?
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

dieta powinna ograniczać ilość błonnika w diecie oraz substancję, które pobudzają przewód pokarmowy - np. gorące i zimne potrawy,
ostre przyprawy. Warzywa i owoce zaleca się gotowane lub w formie przecieru lub soku.

Jednakże każda dieta powinna być indywidualnie zbilansowana - stąd powinna się Pani skontaktować z dietetykiem, który dokładni zakreśli co powinna na Pani spożywać - na podstawie dokładnego wywiadu lekarskiego i żywieniowego.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty