Witam,
wrzodziejące zapalenie jelita grubego należy do chorób autoimmunologicznych i charakteryzuje się naprzemiennymi okresami zaostrzeń i remisji. Dieta przy WZJG jest istotna, gdyż zaniedbania na jej tle mogą wpływać na pojawienie się rzutu choroby, podobnie jak silny stres czy stosowanie niektórych leków, np. NLPZ.
W okresie zarówno remisji, jak i zaostrzenia objawów WZJG nie zaleca się jedzenia tłustych przetworów mlecznych, takich jak ser żółty czy sery pleśniowe, zaś niektórzy chorzy w ogóle nie powinni jeść przetworów mlecznych z powodu nietolerancji. Wówczas trzeba je wyeliminować zupełnie (mogą nasilać dolegliwości). Ponieważ jednak chorzy na wrzodziejące zapalenie jelita grubego są bardziej narażeni na niedobory, zwłaszcza wapnia, ale też białka i żelaza, częściej też zapadają na osteoporozę, to jeżeli przy spożyciu produktów z mleka nie pojawiają się przykre dolegliwości, warto nie rezygnować z nich. Są to zwłaszcza kefir, maślanka czy twarogi, które też wpływają pozytywnie na mikrobiom. Wspierają więc prawidłowe funkcjonowanie m.in. jelit. Więcej o diecie w tej chorobie przeczyta Pan w naszym artykule: https://zywienie.abczdrowie.pl/wrzodziejace-zapalenie-jelita-grubego-dieta.
W ostrym rzucie choroby należy dbać o odpowiednią podaż białka przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości tłuszczu w diecie i całkowitym wyeliminowaniu potraw i produktów wysokoprzetworzonych oraz smażonych. Dlatego też pizza raczej nie jest właściwym daniem w czasie zaostrzenia WZJG, podobnie jak kanapki z serem żółtym.
Jeżeli ma Pan wątpliwości, może Pan skonsultować się z dietetykiem, który wziąwszy pod uwagę chorobę, ułoży właściwy plan dietetyczny. Być może zainteresuje Pana także ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/nieswoiste-zapalenia-jelit-jak-wybrac-najbardziej-optymalna-diete.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy spożywanie nabiałów zaostrza WZJG? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Co można jeść i pić przy zapaleniu jelit? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy nawet w remisji choroby lekarz może zauważyć wzjg? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy po porodzie wystąpi zaostrzenie WZJG? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy przy WZJG można oddawać krew? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego u 27-letniej osoby – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy mogę stosować niesterydowe leki przeciwzapalne przy WZJG? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- WZJG a utrzymywania się śluzu w kale – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Jakie produkty mleczne mogą spożywać cukrzycy? – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Podwyższone CRP i OB przy WZJG – odpowiada Renata GrzechociĹska
artykuły
Nieswoiste zapalenie jelit - objawy, przyczyny, leczenie i dieta
Nieswoiste zapalenie jelita grubego (ang. inflamma
Zaczyna się od jelit. Ryzyko raka jelita grubego gwałtownie wzrasta
Zachorowalność na wrzodziejące zapalenie jelita gr
Potęgują stan zapalny. Tak szybko zrujnujesz swoje jelita
Osoby cierpiące na chorobę Crohna, wrzodziejące za