Witam,
wrzodziejące zapalenie jelita grubego należy do chorób autoimmunologicznych i charakteryzuje się naprzemiennymi okresami zaostrzeń i remisji. Dieta przy WZJG jest istotna, gdyż zaniedbania na jej tle mogą wpływać na pojawienie się rzutu choroby, podobnie jak silny stres czy stosowanie niektórych leków, np. NLPZ.
W okresie zarówno remisji, jak i zaostrzenia objawów WZJG nie zaleca się jedzenia tłustych przetworów mlecznych, takich jak ser żółty czy sery pleśniowe, zaś niektórzy chorzy w ogóle nie powinni jeść przetworów mlecznych z powodu nietolerancji. Wówczas trzeba je wyeliminować zupełnie (mogą nasilać dolegliwości). Ponieważ jednak chorzy na wrzodziejące zapalenie jelita grubego są bardziej narażeni na niedobory, zwłaszcza wapnia, ale też białka i żelaza, częściej też zapadają na osteoporozę, to jeżeli przy spożyciu produktów z mleka nie pojawiają się przykre dolegliwości, warto nie rezygnować z nich. Są to zwłaszcza kefir, maślanka czy twarogi, które też wpływają pozytywnie na mikrobiom. Wspierają więc prawidłowe funkcjonowanie m.in. jelit. Więcej o diecie w tej chorobie przeczyta Pan w naszym artykule: https://zywienie.abczdrowie.pl/wrzodziejace-zapalenie-jelita-grubego-dieta.
W ostrym rzucie choroby należy dbać o odpowiednią podaż białka przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości tłuszczu w diecie i całkowitym wyeliminowaniu potraw i produktów wysokoprzetworzonych oraz smażonych. Dlatego też pizza raczej nie jest właściwym daniem w czasie zaostrzenia WZJG, podobnie jak kanapki z serem żółtym.
Jeżeli ma Pan wątpliwości, może Pan skonsultować się z dietetykiem, który wziąwszy pod uwagę chorobę, ułoży właściwy plan dietetyczny. Być może zainteresuje Pana także ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/nieswoiste-zapalenia-jelit-jak-wybrac-najbardziej-optymalna-diete.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy spożywanie nabiałów zaostrza WZJG? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Co można jeść i pić przy zapaleniu jelit? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy nawet w remisji choroby lekarz może zauważyć wzjg? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy po porodzie wystąpi zaostrzenie WZJG? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy przy WZJG można oddawać krew? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego u 27-letniej osoby – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- WZJG a utrzymywania się śluzu w kale – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Czy mogę stosować niesterydowe leki przeciwzapalne przy WZJG? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Podwyższone CRP i OB przy WZJG – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Żywienie a odchudzanie przy WZJG – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
artykuły
Zaczyna się od jelit. Ryzyko raka jelita grubego gwałtownie wzrasta
Zachorowalność na wrzodziejące zapalenie jelita gr
Nieswoiste zapalenie jelit - objawy, przyczyny, leczenie i dieta
Nieswoiste zapalenie jelita grubego (ang. inflamma
Marilyn Monroe zmagała się z nieuleczalną chorobą. Schorzenie zwiększa ryzyko raka jelita grubego
Marilyn Monroe w dzisiejszych czasach uchodzi za i