Co może być przyczyną małych rezerw insuliny?

U mojej 2-letniej córeczki stwierdzono małe rezerwy insuliny. Byłam z nią w Centrum Zdrowia Dziecka, gdyż po zmierzeniu cukru wyskoczyło 250 mdl. Miała zrobione badania na przeciwciała i wyszły ujemnie. Peptyd C też w normie. Po doustnym obciążeniu glukozą wyniki OK. Po dożylnym podaniu glukozy poziomy cukru też OK, ale na tej podstawie Pani doktor stwierdziła, że moja córka ma właśnie małe rezerwy insuliny. Niestety nie mam wyników w domu, ale z tego co pamiętam to powiedziano, że ma prawie płaską linię insuliny.

W domu czasem podniesie się jej cukier, ale w miarę szybko spada. Raczej nie było wartości powyżej 200 mdl. Oczywiście jesteśmy na diecie cukrzycowej, nawet ze względu na to, że ja jestem chora na cukrzycę typu 1 od 8 lat. W szpitalu Pani doktor powiedziała, że nie ma pojęcia, co może być przyczyną takiego stanu. Jeśli ktoś z Państwa wie coś na ten temat, to proszę o odpowiedź. Interesuje mnie jeszcze, czy te rezerwy się wyczerpują i będzie coraz gorzej, czy zostanie jak jest? Pozdrawiam

KOBIETA ponad rok temu

Witam serdecznie!

Zmniejszenie rezerw insuliny może świadczyć o zanikaniu komórek B trzustki, które odpowiadają za produkcję insuliny. Prawdopodobnie wynika to z predyspozycji genetycznej, tym bardziej że Pani także choruje na cukrzycę typu 1. W cukrzycy typu 1 dochodzi do reakcji autoimmunologicznej, która doprowadza do stopniowego niszczenia komórek trzustki.

Z pewnością córeczka powinna być pod ścisłą obserwacją i opieką diabetologa dziecięcego.

Jeżeli chodzi o rokowanie i odpowiedź na Pani pytanie, czy tak już pozostanie, to najczęściej, jeżeli proces się rozpoczyna, to dochodzi do coraz większego uszkodzenia komórek, a w końcu do całkowitego ich zniszczenia. Wówczas całkowicie znika z krwi poziom peptydu C.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty