Co oznacza taki wygląd stolca?

Dzień dobry. Od jakiegoś czasu zauważyłam w kale czerwony jakby miąż i niestrawiona skórkę z pomidora czy pestki. Moja dieta składa się głównie z pomidorów. Bardzo martwi mnie ten „miąż” czy to jednak nie krew ? Czy jest powód do niepokoju? Kobieta 20 lat
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Badania krwi - granulocyty

Granulocyty to rodzaj leukocytów, czyli białych krwinek. Chronią nasz organizm przed drobnoustrojami. Dowiedz się więcej szczegółów o granulocytach i dowiedz się jak analizować wyniki badań.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

w pierwszej kolejności należałoby przyjrzeć się Pani diecie, ponieważ same pomidory mogą okazać się niewystarczające. Dieta powinna być zbilansowana i zróżnicowana, bogata zarówno w białka, tłuszcze, jak i węglowodany. Jeśli ma Pani problem z ułożeniem codziennego jadłospisu, warto udać się do dietetyka, który ułoży Pani dietę adekwatną do wieku, wagi i aktywności fizycznej.

Aby sprawdzić, czy opisane przez Panią zjawisko to krew w kale czy też niestrawione resztki warzywa, proszę odstawić na kilka dni pomidory i zaobserwować, czy czerwone zabarwienie nadal się pojawia. Jeśli tak, oznaczać to może krew w kale. Możliwe przyczyny znajdzie Pani w naszym artykule dostępnym tutaj: https://portal.abczdrowie.pl/krew-utajona.

Niestrawione fragmenty, zwłaszcza jeśli pojawiają się nagminnie, warto również skonsultować z gastroenterologiem, ponieważ oznaczać to może choroby trzustki czy jelit. Wskazane jest więc wykonanie stosowanych badań. Jeśli nie wykażą one żadnych nieprawidłowości, to nie ma powodu do obaw, gdyż czasem tak się zdarza.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty