Co robić z zielonym stolcem?

Witam, jestem po perforacji dróg pokarmowych trzy lata temu. Ostatnio zacząłem intensywnie nawadniać organizm oraz więcej jeść. Z czym miałem problem ponieważ ciężko mi było jeść a picie bywało bardzo rzadko. Ale chciałbym przytyć. Pojawiła się kupa koloru zielonego gdzie w internecie widnieje jako wszystko dobrze. A jej konsystencja jest luźna ale nie rzadka. Czy są obawy?
MĘŻCZYZNA, 27 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witamy serdecznie,

na początku trzeba ustalić, czy w ostatnim czasie włączył Pan do diety produkty zawierające chlorofil, czyli naturalny zielony barwnik. Znajduje się on w warzywach, w szczególności w brokułach, szpinaku, czy sałacie. W takim przypadku zielone zabarwienie stolca nie jest niczym niepokojącym.

W innym wypadku trzeba rozważyć czy nie doszło do jakiegoś zatrucia pokarmowego. Nie mogą również umknąć uwadze schorzenia takie jak: zespół jelita drażliwego, zapalenie jelita grubego, czy zakażenia pasożytnicze. Są to jednak daleko idące wnioski, dlatego jeżeli problem nie minie, zalecamy wykonanie badania kału pod kątem pasożytów i grzybów.

W wolnej chwili zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem, który dotyczy omawianego problemu:

https://portal.abczdrowie.pl/zielony-stolec-charakterystyka-przyczyny-postepowanie

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty