Zapytaj lekarza

7 4 3 , 0 0 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co zrobić, żeby zgubić kilka kilogramów i unormować poziom cukru i cholesterolu?

Witam,jaką skuteczną dietę muszę zastosować żeby zgubić kilka kilogramów,mam wysoki cukier i cholesterol (chol. HDL 58;chol.LDL137) Trójglicerydy 315;Glukoza286, mam 56lat 177cm wzrostu wazę 110kg,pracuję fizycznie,nie nadużywam alkocholu(1 but.czerwonego wina(shiraz)przez tydzień,piję herbatki z białej morwy i uzywam stewię do słodzenia,nie spożywam smażonych potraw,tylko pieczone lub grillowane,co muszę zrobić żeby mój cukier i cholesterol był w normie. Gorąco Pozdrawiam Witold F.
MĘŻCZYZNA, 58 LAT ponad rok temu

Błędy w dietach odchudzających

Ewa Kozłowska Dietetyk, Warszawa
82 poziom zaufania

Witam Pana,
odpowiednia dieta to dieta redukcyjna o kontrolowanej zawartości węglowodanów . Proszę udać się do pobliskiego dietetyka w celu analizy składu ciała i ułożenia odpowiedniej diety.
Pozdrawiam

Dietetyk z ponad 20-letnim stażem. Kierownik Poradni Dietetycznej w Warszawie.
0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu.
Zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/ ; Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy