Witam,

sok z marchwi podwyższa poziom cukru we krwi, ponieważ marchew jest dość słodkim warzywem. Polecam soki warzywne z pominięciem marchwi i buraków.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Zależnie od słodkości marchwi sok taki może zawierać w 1 szklance od 1/3 do 1 łyżki cukru. Jednocześnie naturalny sok marchwiowy jest także źródłem składników ograniczających tempo wchłaniania cukru - jak różne frakcje błonnika pokarmowego. Dlatego też sumaryczny efekt związany ze spożyciem takiego soku choć doprowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi to nie będzie on tak znaczący jak w przypadku soków owocowych i nawet przy hiperglikemii jego umiarkowane spożycie jest dozwolone. Efekt glikemiczny można obniżyć łącząc sok marchwiowy z sokiem z mniej słodkich warzyw jak choćby z sokiem z selera naciowego czy np. kapusty kiszonej. Natomiast w przypadku braku problemów z tolerancją cukru spożycie soku marchwiowego należy uznać za korzystne dla zdrowia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty