Witam,
sok z marchwi podwyższa poziom cukru we krwi, ponieważ marchew jest dość słodkim warzywem. Polecam soki warzywne z pominięciem marchwi i buraków.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Zależnie od słodkości marchwi sok taki może zawierać w 1 szklance od 1/3 do 1 łyżki cukru. Jednocześnie naturalny sok marchwiowy jest także źródłem składników ograniczających tempo wchłaniania cukru - jak różne frakcje błonnika pokarmowego. Dlatego też sumaryczny efekt związany ze spożyciem takiego soku choć doprowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi to nie będzie on tak znaczący jak w przypadku soków owocowych i nawet przy hiperglikemii jego umiarkowane spożycie jest dozwolone. Efekt glikemiczny można obniżyć łącząc sok marchwiowy z sokiem z mniej słodkich warzyw jak choćby z sokiem z selera naciowego czy np. kapusty kiszonej. Natomiast w przypadku braku problemów z tolerancją cukru spożycie soku marchwiowego należy uznać za korzystne dla zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ soku marchwiowego na wątrobę – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy picie tego soku co drugi dzień jest wystarczające? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Sok z marchwi, czy świeży może być szkodliwy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Spożywanie soku z aronii – odpowiada Kamila Ziemann
- Jaki wpływ na organizm ma codzienne picie ok. 300 ml świeżego soku z marchwi? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Sok z soku zagęszczonego – odpowiada Natalia Ulewicz
- Sok z marchwi a poprawa wyglądu cery – odpowiada Roma Wojtewicz
- Sok marchwiowy a jego szkodliwość – odpowiada Mgr Lidia Aleksandrowicz
- Podawanie soku z marchwi 3-letniemu dziecku – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Przyswajanie cukru zawartego w sokach w kartonie – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska