Witam serdecznie. W tej sytuacji należy zgłosić się do ginekologa oraz wykonać pomiar glukozy.
Witam,
powinna Pani unikać produktów wywołujących skoki insuliny, opartych na cukrach prostych ( gotowych musli, słodkich bułek, słodyczy), żywności przetworzonej (gotowe dania,sosy, lasagne, pizze), fastfoodu, produktów mącznych typu pierogi, klusek pszennych (oczywiście należy je zastępować innymi posiłkami lub produktami na bazie mąk pełnoziarnistej, gryczanej, a nie tylko eliminować, ponieważ w trakcie ciąży nie należy się odchudzać). Warto wprowadzić do diety węglowodany złożone: kasze (gryczana, jaglana, pęczak), płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, żytnie. Warto również mąkę pszenną zastąpić mąką pełnoziarnistą, żytnią, gryczaną, orkiszową lub stosować mix tych mąk. Proszę starać się nie rozgotowywać makaronu, ryżu ponieważ produkty te będą miały większy indeks glikemiczny. (Warto przy cukrzycy ciążowej zwrócić na niego uwagę i wybierać produkty z niskim i średnim indeksem). Należy również unikać cukru, gotowej ciepłej marchewki i ziemniaków (lepiej spożyć surową marchew lub poczekać do przestygnięcia, również ze względu na indeks glikemiczny)
Owoce proszę spożywać w ilości nie większych niż do 1-2 porcji dziennie, do posiłku lub w towarzystwie jogurtu, orzechów (aby nie wywoływać również skoków glikemii). Warto sprawdzać sobie glikemię, ponieważ odpowiedź glikemiczna na niektóre produkty jest indywidualna i nie zawsze wiąże się tylko z produktami bogatymi w cukry proste. Dobrze byłoby, aby węglowodany złożone (kasze, ryż, produkty pełnoziarniste) były w odpowiednio rozłożone w ciągu dnia. Znalazły się w śniadaniu, obiedzie i kolacji i przekąskach w ciągu dnia.
Cukrzyca ciężarnych, która wystąpiła w trakcie ciąży zazwyczaj ustępuje po porodzie. Proszę prowadzić dietę urozmaiconą bogatą w warzywa, dobrej jakości mięso, jaja, ryby, orzechy, oliwę z oliwek, ole lniany i wymienione wyżej węglowodany złożone.
Barbara Wójcik
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie u 63-latki z cukrzycą typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaką kaszę może jeść osoba z cukrzycą? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Cukrzyca typu 2 i przybranie na wadze – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Czy cukrzyca ciążowa się cofnęła? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dieta a węglowodany złożone – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Odpowiednia dieta dla cukrzyka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Żywienie osób starszych przy cukrzycy lekowej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności