Dieta lekkostrawna ułatwia regenerację organizmu po operacji ponieważ organizm nie traci energii na trawienie, a wykorzystuje ją do odbudowy. Zalecałabym zadbać o dobre "odżywianie" ponieważ organizm potrzebuje teraz bardzo dużego wsparcia energetycznego. Należałoby uzupełniać witaminy, minerały i aminokwasy.
Proszę dietę wzbogacić w zielone koktajle i soki warzywne ( na razie nie owocowe) świeżo wyciskane oraz dobrej jakości nabiał. Warzywa na parze, zupki warzywne
( mogą być kremy warzywne). Włączenie diety pełnowartościowej radziłabym robić stopniowo, z wielka rozwagą i wtedy kiedy będzie pani czuła , że organizm ma coraz większa odporność. Oczywiście lekarz prowadzący powinien pani w tym pomóc.

0

Dieta lekkostrawna powinna generalnie być do końca życia, bo jeśli w tym wieku występują problemy to koniecznie trzeba zadbać o profilaktykę, żeby dolegliwości nie powróciły. Pytanie co rozumiemy przez "normalnie", jeśli to były by smażone, ciężkostrawne posiłki, z małą ilością błonnika pokarmowego...one nikomu nie służą. Wytyczne powinna Pani dostać w szpitalu, w zależności od tego jak przebiegała operacja, co udało się osiągnąć - lekarz prowadzący powinien ustalić czas.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty