Skutki uboczne diety owocowo-warzywnej

Czytałam na temat diety owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej. Wydaje mi się atrakcyjna i przynosząca efekty. Wg mnie jest bezpieczniejsza niż np. dieta białkowa, zakwaszająca organizm. Jednak w kobiecym czasopiśmie, stanowczo odradzano i krytykowano tą dietę, ze względu na to, że po jej zastosowaniu powrót do spożywania ciężkostrawnego mięsa i tłuszczu wywołuje silne, negatywne reakcje organizmu. Czy dieta ta ma jeszcze jakieś wady? (I tak nie jadam mięsa, więc chodzi mi o inne zastrzeżenia)?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

Informacje z czasopisma, które Pani przeczytała mają sens ponieważ dieta owocowo-warzywna jest zbyt rygorystyczna. Jedząc przez pewien czas same owoce i warzywa zwalniamy swoją przemianę materii a jak wrócimy do ,,normalnego'' odżywiania to organizm tak szybko i sprawnie nie strawi innych bardziej kalorycznych produktów. Nie strawiony pokarm zacznie odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej a waga wzrośnie.
Dietę owocowo - warzywną może Pani zastosować w celu oczyszczenia organizmu z toksyn ale nie powinna ona trwać dłużnej niż 3dni.
w celu redukcji wagi zalecam pełnowartościową i odpowiednio zbilansowaną dietę oraz aktywność fizyczną. Proszę nie eksperymentować z dietami tylko przyjąc zasady zdrowego żywienia i wprowadzić systematyczne ćwiczenia a efekty z pewnością się pojawią.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Skutki uboczne diety treningowej

mam pytanie stosuje diete treningową 220g białka 230 węgli i 106 tłuszczu 2700 kalori trenuje na siłowni czy nie bedę miał kłopotów zdrowotnych ? Mam 22 lata
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Dzień dobry :)

Stosowana przez Pana dieta dostarcza sporej ilości białka (32% z energii pochodzi z białka), kosztem węglowodanów. Taki sposób żywienia może obciążać nerki i wątrobę. Proszę wykonać odpowiednie badania w celu ocenienia prawidłowości w funkcjonowaniu tych narządów.

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Witam, w kamicy moczanowej jak najbardziej może Pan spożywać soki owocowo-warzywne, szczególnie z dodatkiem cytryny, która zwiększa przemianę puryn. Warzywa i owoce obniżają zawartość kwasu moczowego, są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, folianów i witaminy C. Codziennie należy spożywać je w dużych ilościach.
Z warzyw może Pan włączyć do jadłospisu wszystkie oprócz: fasolki szparagowej, kukurydzy, szpinaku, brokułów, rabarbaru, groszku zielonego, rabarbaru, szczawiu. Warzywa te zwiększają stężenie kwasu moczowego w moczu. Z kolei z owoców powinien Pan zwrócić uwagę na: wiśnie, czarne jagody, porzeczki, ciemne winogrona, owoce głogu i jałowca. Proszę pamiętać, aby soki rozcieńczać wodą oraz wypijać w ciągu dnia dużą ilość płynów. Najlepsze będą wody mineralne.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty