Jeżeli stolce są normalnej konsystencji nie ma powodów do obaw. Być może, nawet o tym nie wiedząc, wraz z dietą dostarcza Pani odpowiedniej, bądź ciut za wysokiej ilości błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, powodując szybsze formowanie mas kałowych. Błonnik, a szczególnie jego nierozpuszczalne frakcje, znajduje się przede wszystkim w nieobranych, surowych warzywach i owocach, ziarnach, orzechach, produktach pełnoziarnistych. Jeżeli natomiast stolec przyjmuje formę biegunki należałoby udać się do lekarza. Taka reakcja jest już nieprawidłowa.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Zależy od konsystencji. Jeśli stolce mają formę luźną, z domieszkami np. śluzu należałoby skonsultować się z lekarzem. Jeśli są normalne - nie ma czego się obawiać.
Pozdrawiam,
Katarzyna Wawrzyniak
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta po zapaleniu trzustki a częste zaparcia – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Czy mogę dalej stosować błonnik, karmiąc piersią? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Podejrzenie ginekomastii u 18-latka – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Nadmiar tłuszczu nad blizną po stomii – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Biegunka po wypiciu siemienia lnianego z ziarenkami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czego nie można jeść przy uchyłkach esicy? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Ciągłe problemy z układem pokarmowym – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Suszone owoce i orzechy w diecie lekkostrawnej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak zapobiegać biegunkom? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Problem ze spadkiem wagi – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski