Dzień dobry,
zalecenia żywieniowe dla osób po udarze są ściśle związane z aktualnym stanem pacjenta i etapem choroby. Zapotrzebowanie energetyczne należy ustalić dla pacjenta indywidualnie, na podstawie aktualnej masy ciała i wzrostu. Po przebytym udarze zapotrzebowanie energetyczne jest zwiększone z powodu często występujących stanów niepokoju, bólu czy wzmożonego wysiłku fizycznego przy oddychaniu. Jeśli Pani ojciec ma prawidłowe wydzielanie śliny, nie krztusi się, to w pierwszym etapie podajemy posiłki o konsystencji papkowatej, w postaci miksowanych, gęstych zup. Można również podawać soki przecierowe o konsystencji półpłynnej (łyżeczką lub przez słomkę). Ważne, by potrawy były łatwo strawne.Stopniowo dążymy do diety, w której potrawy posiadają konsystencje stałą.
Choremu należy podawać 6 posiłków w ciągu dnia, co około 3-3.5 h. W każdym posiłku powinien znaleźć się produkt białkowy. Warto rozważyć żywienie dietami przemysłowymi, na przykład Cubitan lub Nutridrink. Taka forma uzupełnienia diety może poprawić znacząco stan odżywienia. Istotna jest również kwestia nawodnienia organizmu. Często osoby w wieku starszym nie odczuwają pragnienia lub unikają spożywania płynów, co jest dużym błędem. Zapotrzebowanie na wodę to 30-40 ml/kg masy ciała/dobę. Chory powinien wypijać przynajmniej 1.5 l płynów dziennie. Jeśli osoba po udarze jest długo unieruchomiona to mogą pojawić się zaparcia, dlatego warto zwrócić uwagę na podaż błonnika pokarmowego z dietą. Życzę dużo zdrowia.
Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny
Dzień dobry!
Tak, dieta powinna być nieodłącznym elementem terapii i pomoże w szybszym zebraniu sił. Ponadto po odbytym udarze należy na stałe wprowadzić zdrowszy sposób żywienia. Dieta powinna być dostosowana do aktualnego stanu zdrowia i zapotrzebowania energetycznego danej osoby, początkowo lekkostrawna i o konsystencji łatwej w przełykaniu. Należy wzbogacić ją w warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe, a ograniczyć tłuszcz: wędliny i czerwone mięso, tłuste mleko i jego przetwory (należy wybierać chude, odtłuszczone), potrawy smażone. Konieczne jest zrezygnowanie z dosalania potraw (można zastąpić sól kurkumą i ziołami) i sięgania po słone przekąski i słodycze.Warto wprowadzić do diety ryby (2 do 3 porcji tygodniowo). Należy pilnować, by organizm był odpowiednio nawodniony (ok. 2 l wody każdego dnia). Bardziej szczegółowe zalecenia muszą być dostosowywane indywidualnie.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto przeczytać również:
Cholesterol
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/cholesterol.html?c=9
Dokładne zalecenia przekaże dietetyk, ale warto włączyć Tacie suplementy diety, które są dostępne w naszych aptekach. Jest ich szeroki wybór, więc na pewno można odpowiednio do potrzeb Taty wybrać, najczęściej podawany to Nutridrink Cubitan
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie są zalecenie dietetyczne dla osoby po udarze? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy osoby po udarze powinny mieć specjalną dietę? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie produkty należy spożywać po udarze? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Jaka dieta będzie odpowiednia dla 75-latka po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak żywić chorego po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Co powinny jeść osoby z trudnościami w przełykaniu, które są skutkiem udaru? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaka powinna być dieta dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak mogę karmić mamę po udarze, żeby szybciej wróciła do zdrowia? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy można w jakiś sposób złagodzić skutki udaru związane z problemami żywieniowymi? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakich produktów spożywczych nie powinno zabraknąć w jego diecie? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Czy wsparcie żywieniowe powinno dotyczyć tylko pacjentów, których masa ciała drastycznie spadła?
W tematach dotyczących wsparcia żywieniowego powst
Na co zwrócić szczególną uwagę w codziennej diecie pacjenta onkologicznego?
Artykuł sponsorowany Pacjenci onkologiczni wymaga
W chorobach neurologicznych istotne jest żywienie
Niedożywienie stanowi ogromny problem pacjentów ci