Witam,
Patrząc na dotychczasowe badania naukowe można stwierdzić, że kawa ma wpływ na krzepliwość krwi ponieważ po jej wypiciu w organizmie zwiększa się ilość katecholamin- organicznych związków chemicznych powstających w nadnerczach (adrenalina, noradrenalina, dopamina), które powstają w momencie silnego stresu, czy właśnie spożywania kawy.
Czyli można powiedzieć, że po wypiciu kawy zostaje po części aktywowana adrenalina, która podnosi ciśnienie krwi a tym samym zwiększa jej krzepliwość.
Pozdrawiam,
Kamila Kończak
http://www.activ-diet.pl
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mielona kawa z olejem nałożona na brzuch powoduje spalanie tłuszczu? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy kawa ma wpływ na badani poziomu cukru we krwi? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Wpływ jogi na cholesterol – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Stosowanie antykoncepcji a jedzenie owoców cytrusowych – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Kawa a odchudzanie – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Kawa bez cukru a cukrzyca – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy krzepliwość krwi ma wpływ na obumarcie płodu? – odpowiada Dr n. med. Anna Wilczyńska
- Dieta dla kobiety a obniżony poziom cukru we krwi – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- W jaki sposób obniżyć adrenalinę w organizmie? – odpowiada Mgr Bożena Waluś
- Wpływ dużych ilości kawy na zdrowie – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)