Czekoladowy mit
Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?
Witam,
Patrząc na dotychczasowe badania naukowe można stwierdzić, że kawa ma wpływ na krzepliwość krwi ponieważ po jej wypiciu w organizmie zwiększa się ilość katecholamin- organicznych związków chemicznych powstających w nadnerczach (adrenalina, noradrenalina, dopamina), które powstają w momencie silnego stresu, czy właśnie spożywania kawy.
Czyli można powiedzieć, że po wypiciu kawy zostaje po części aktywowana adrenalina, która podnosi ciśnienie krwi a tym samym zwiększa jej krzepliwość.
Pozdrawiam,
Kamila Kończak
http://www.activ-diet.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mielona kawa z olejem nałożona na brzuch powoduje spalanie tłuszczu? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- W jaki sposób obniżyć adrenalinę w organizmie? – odpowiada Mgr Bożena Waluś
- Czy kawa ma wpływ na badani poziomu cukru we krwi? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Kawa a odchudzanie – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Stosowanie antykoncepcji a jedzenie owoców cytrusowych – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Wpływ dużych ilości kawy na zdrowie – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Dlaczego odczuwam senność podczas nauki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Kawa zbożowa a zdrowie – odpowiada Magdalena Rapacka
- Kawa bez cukru a cukrzyca – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy woda gotowana w plastikowym czajniku jest zdrowa? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
artykuły
Noradrenalina jako hormon i neuroprzekaźnik. Zastosowanie w medycynie.
Noradrenalina (łac. norepinephrinum, NA) jest orga
Hormon stresu - charakterystyka, adrenalina, kortyzol, szkodliwość
Podczas sytuacji stresowej, organizm ludzki zaczyn
Wpływ kofeiny na pracę serca
Kofeina została odkryta przez niemieckiego chemika