Filtrowana (z ekspresu) jest bezpieczna, ale już po turecku (gotowana w tygielku) czy zalewana wrzątkiem ma negatywny wpływ zdrowie i wpływa na podwyższenie stężenia cholesterolu.
Warto też pić kawę z małą ilością mleka (1,5 - 2%) i bez cukru zamiast śmietanki, syropów smakowych czy innych zbędnych dodatków.

Na wzrost stężenia cholesterolu mają też wpływ substancje drażniące znajdujące się w kawie - dlatego jeśli ma Pani tendencje do podwyższonego cholesterolu lepiej wybrać kawę łagodną (zalecaną przede wszystkim wrzodowcom). Na naszym rynku takie kawy produkuje np. Astra.


pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

0

Witam, kawa parzona tradycyjnie tzn. z fusami może wpływać na poziom cholesterolu. Lepiej pić kawę z ekspresów ciśnieniowych lub przelewowych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty