Kawa rozpuszczalna, w zależności od składu zawiera dużo cukru, utwardzony tłuszcz roślinny, zagęstniki, mleko w proszku, fosforany i inne sztuczne dodatki.
Kawa w ziarnach lub mielona nie zawiera tych wszystkich dodatków. Jest więc zdrowsza i zawiera więcej kofeiny niż rozpuszczalna.
Najzdrowsza jest kawa parzona w ekspresie, najlepiej przelewana przez filtr.
Kawa parzona po turecku (czyli zalewana w szklance wrzątkiem) podrażnia żołądek.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wady i zalety kawy rozpuszczalnej w stosunku do naturalnej? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Jaka kawa jest najzdrowsza? – odpowiada Kamila Ziemann
- Kawa parzona a rozpuszczalna – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy kawa podwyższa poziom cholesterolu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaką kawę zbożową pić? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wpływ dużych ilości kawy na zdrowie – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Podwyższony cholesterol a picie kawy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Zawartość kofeiny w kawie – odpowiada Amelia Świsłowska
- Kaloryczność kawy cappuccino – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Picie raz dziennie kawy zbożowej Inki rozpuszczalnej z mlekiem – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
artykuły
Kawa rozpuszczalna - brązowy proszek, którym szkodzisz sobie każdego dnia
Kawa rozpuszczalna Jednym z najbardziej popularnyc
Czy kawa "parzona" na zimno jest zdrowsza od tej tradycyjnej?
Kawa jest szalenie popularna. Według statystyk 73
Smocza herbata. W PRL Polacy uwielbiali, dziś jej nie doceniamy
Jeszcze w PRL czerwona herbata była codziennym nap