Kawa parzona a rozpuszczalna

Dzień dobry, Jestem miłośniczką kawy. Wiele słyszałam opinii na temat rodzaju kaw. Czym tak naprawdę różni się kawa rozpuszczalna od kawy parzonej, takiej zwykłej, bo mówi się, że kawa zwykła (sypana) jest zdrowsza. Czy kawa parzona może być zdrowa? Czy ma składniki korzystne dla organizmu? Słyszałam, że kawa może nie być odpowiednim napojem dla wszystkich, czy to prawda? Czy istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania do picia kawy? Uwielbiam zapach i smak kawy. Nie wyobrażam sobie bez niej funkcjonowania. Dodaje mi energii i dzięki niej mogę pracować. Nie wyobrażam sobie jakbym miała jej nie pić. Chciałąbym jednak postawić na zdrowszą odmianę kawy - lepiej wybrać kawę parzoną czy rozpuszczalną? Czy kawa parzona rzeczywiście jest zdrowsza? Z góry dziękuję za odpowiedź i wszystkie porady w mojej sprawie. Serdecznie pozdrawiam.
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Kawa parzona, czy inaczej naturalna to nic innego jak prażone nasiona krzewu kawowego. Jak sama nazwa wskazuje jest naturalna. Jednak zawiera więcej kofeiny niż kawa rozpuszczalna. Ponadto parzona w sposób turecki zawiera niezdrowe związki eteryczne i substancje drażniąc, które w dużych ilościach są szkodliwe. Natomiast kawa rozpuszczalna powstaje w trakcie skomplikowanych procesów technologicznych, zatem daje możliwość producentom na manipulowanie nie tylko smakiem ale i składem. Ponadto do kawy rozpuszczalnej używa się gorszych rodzajów nasion, gdyż ich wygląd nie ma znaczenia. Klient i tak nie będzie ich widział. Ponadto w kawie rozpuszczalnej może znajdować się nikiel, który w zbyt dużych ilościach szkodzi zdrowiu. Podsumowując nie ma jednoznacznych badań potwierdzających, która kawa jest lepsza dla naszego organizmu. Jeśli lubi Pani kawę to po prostu trzeba postawić na jakość i różnorodność.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty