Kawa prawdziwa jest zdrowsza od rozpuszczalnej. Ta pierwsza ma mniej substancji drażniących, więcej przeciwutleniaczy oraz posiada wyższą zawartość kofeiny.
Kawa rozpuszczalna, zwłaszcza ta w saszetkach zawiera dużo cukru, utwardzony tłuszcz roślinny, zagęstniki, mleko w proszku, fosforany i inne sztuczne dodatki. Nie tylko więc nie jest zdrowsza ale wręcz należałoby jej unikać.
Najzdrowsza jest kawa parzona w ekspresie, najlepiej przelewana przez filtr.
Kawa parzona po turecku (czyli zalewana w szklance wrzątkiem) podrażnia żołądek.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Różnice pomiędzy kawą naturalną a rozpuszczalną – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jaka kawa jest najzdrowsza? – odpowiada Kamila Ziemann
- Czy kawa podwyższa poziom cholesterolu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaką kawę zbożową pić? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Niskie ciśnienie krwi i gorzki posmak kawy – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaki napój na pobudzenie można stosować zamiast kawy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wpływ dużych ilości kawy na zdrowie – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Podwyższony cholesterol a picie kawy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Picie raz dziennie kawy zbożowej Inki rozpuszczalnej z mlekiem – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
- Kaloryczność kawy cappuccino – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Kawa rozpuszczalna - brązowy proszek, którym szkodzisz sobie każdego dnia
Kawa rozpuszczalna Jednym z najbardziej popularnyc
Właściwości czystka kreteńskiego. Wzmocni odporność i pomoże w nieżycie żołądka
Roślina znana od wieków Czystek kreteński to rośli
Cytrusami w brud, czyli o czyszczącej sile cytrusów
W poprzednim artykule dowiedzieliśmy się, jak przy