Jaka kawa jest mniej szkodliwa?

witam mam reflluks zoładkowo przełykowy, ale nie potrafię odstawić kawy. Która jest mniej szkodkiwa: rozpuszczalna czy ta z zaparzacza ?
KOBIETA, 43 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
Kawa silnie pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, a u osób z refluksem żołądkowo przełykowym kwas zarzucany jest z powrotem do przełyku powodując podrażnienie błony śluzowej. Stąd też najkorzystniejszym rozwiązaniem byłaby eliminacja kawy z codziennego jadłospisu.

Na rynku mamy dostępne kawy pozbawione kofeiny i substancji drażniących dlatego też taki wybór będzie najrozsądniejszy w Pana przypadku.

Zwykła kawa rozpuszczalna w 150 ml zawiera od 21 do 117 mg kofeiny.
Kawa parzona w 150 ml zawiera od 37 do 128 mg kofeiny.

Natomiast w przypadku kaw bezkofeinowych zawartość kofeiny jest znacznie niższa.
Kawa rozpuszczalna w 150 ml zawiera od 2 do 6 mg kofeiny.
Kawa parzona w 150 ml zawiera od 2 do 5 mg kofeiny.

Najlepszym wyborem będzie zatem kawa parzona bezkofeinowa.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu telefonicznego pod numerem 575 767 107 lub mailowego - kontakt@agataprzytula.pl
Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty