Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy moje wyniki wskazują na to, że nie mogę spożywać produktów mlecznych? – odpowiada Lek. Beata Wańczyk-Dręczewska
- Co jeść przy uczuleniu na żyto? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na żyto a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dodatnia histamina, alergia na trawy oraz żyto – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Uczucie sztywności, ucisk w gardle - czy to jest alergia pokarmowa? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Tatuaż a ryzyko alergii – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergie skórne a negatywne wyniki w testach – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakich produktów unikać przy alergii na nikiel? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Czy chleb żytni uczula? – odpowiada Lek. Ewa Drzewiecka
- Jak odróżnić alergię od nietolerancji? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska