Zapytaj lekarza

7 4 2 , 4 7 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy mam nawrót anemii w wieku 28 lat?

Witam, jakiś czas temu robiłam badania morfologii. Od pewnego czasu czuje się znużona, przemęczona oraz śpiąca. Mam małe dziecko, tłumaczę że to może przez zakres obowiązków. Wyniki badań morfologi wyszly następująco. Krwinki czerwone podwyższone 5.29 zakres normy 3.50 - 5.00. Następnie obnizone MCV 80.5 norma 83 - 103. Kolejne MCH obniżone 26.3 dla normy 28- 34. Zrobiłam również badanie żelaza i wykazało 71.8, a zakres prawidlowy 37 - 145. Dodam, że miałam cesarskie cięcie 14 msc temu, przed porodem borykałam się z anemią, ale wyniki podczas trwania ciazy i ciągłej suplementacji były w normie. Czy to może być nawrót anemii? l. 28
KOBIETA, 27 LAT 6 miesięcy temu

Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]

Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

obniżone parametry morfologii krwi obwodowej MCV i MCH mogą wskazywać na anemię z niedoboru żelaza, a za tą tezą przemawia zarówno Pani samopoczucie, jak i fakt, iż w ciąży cierpiała Pani z powodu niedokrwistości. Odsyłam do artykułów: https://portal.abczdrowie.pl/mch oraz https://portal.abczdrowie.pl/mcv.

Ponieważ wartość stężenia żelaza we krwi nie jest miarodajna i nie ukazuje faktycznego stanu zdrowia, sugerowałabym poszerzenie badań krwi o ferrytynę i transferynę. Niestety wartość żelaza jest bardzo zmienna – kilka dni spożywania produktów o stosunkowo wysokiej zawartości tego pierwiastka może spowodować, że wynik badań będzie zafałszowany. O faktycznym wysyceniu organizmu żelazem mówi poziom białka zwanego ferrytyną. Proszę zapoznać się z naszym artykułem: https://portal.abczdrowie.pl/ferrytyna.

Proszę również skonsultować wyniki badań z lekarzem – prawdopodobnie przepisze Pani preparat żelaza. Warto także zadbać o dietę, która poprawi parametry krwi, ponieważ sama suplementacja żelaza może nie wystarczyć.

Zachęcam do zapoznania się także z tym materiałem: https://zywienie.abczdrowie.pl/dieta-w-anemii.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy