Czy mogę mieć taką dietę w ciąży?

Witam, Po wielu miesiącach starań i jednym poronieniu udało mi się w końcu zajsc w ciążę. To dopiero 5 tydzień ale póki co dbam o sobie i bardzo zwracam uwagę na to co jem. Zupełnie odstawiłam kawę i większość przypraw. Ostatnio zaczęłam się zastanawiać jak to jest z grzybami leśnymi? Czy one w jakiś sposób mogą zaszkodzić dziecku pomijając fakt że są ciężkostrawne?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

grzyby w ciąży nie tylko nie szkodzą, ale są wręcz zalecane – pod warunkiem braku alergii czy niestrawności po ich spożyciu. Wbrew powszechnie powtarzanym do niedawna opiniom grzyby nie są bezwartościowe – zawierają dużo białka oraz witamin, a także (co szczególnie ważne w ciąży) żelazo oraz kwas foliowy i mogą przeciwdziałać niedoborom w okresie ciąży. Jeżeli tylko lubi Pani jeść grzyby, to proszę sobie ich nie odmawiać. Więcej informacji odnajdzie Pani pod tym adresem: https://parenting.pl/grzyby-w-ciazy.

Natomiast grzyby leśne mogą być zagrożeniem z uwagi na ryzyko zatrucia w wyniku pomyłki podczas zbierania grzybów czy też zakupu z niepewnego źródła. Stąd też sugeruję, by zachowała Pani daleko idącą ostrożność. Proszę pamiętać, że pomijając walory smakowe, to grzyby hodowlane są równie wartościowe, co grzyby leśne. A bez obaw i ograniczeń ilościowych może Pani spożywać m.in.: pieczarki, boczniaki, kurki oraz grzyby azjatyckie jak shiitake i inne. Czyli te, które są uprawiane, a nie zbierane w lesie.

Jeśli jest Pani zainteresowana, to kwestie diety w trakcie ciąży porusza nasz artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/dieta-przyszlej-mamy

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty