Czy można to jeść w ciąży?

Czy można jeść wędzony boczek podsmażony w ciąży?
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

tak, może Pani – wędzony boczek surowy (nie parzony) nie powinien być jedzony bez obróbki cieplnej, natomiast po smażeniu – nie ma ryzyka zakażenia jakimkolwiek patogenem. Proszę zapoznać się z tym materiałem: https://portal.abczdrowie.pl/czego-nie-jesc-w-ciazy.

Natomiast proszę pamiętać, że choć lista produktów zakazanych w ciąży jest bardzo krótka, to jednak zrównoważona, wartościowa dieta jest istotna. Nie tylko to, co zakazane należy brać pod uwagę, ale także zważać na to, co będzie potencjalnie bezwartościowe w kontekście prawidłowego rozwoju płodu. Stąd też warto zachować umiar w spożywaniu produktów mięsnych, bogatych w tłuszcze nasycone, przetworzonych, a także smażonych.

O prawidłowej diecie w ciąży przeczyta Pani pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/dieta-przyszlej-mamy.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty