Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Interpretacja zmian skórnych nie jest możliwa na podstawie zdjęcia, nie mówiąc już o opisie. Niezbędne jest w takim wypadku osobiste badanie przez lekarza, ponieważ dolegliwości, które Pani opisuje mogą być spowodowane innymi czynnikami niż alergia. W takim wypadku warto zasięgnąć opinii pediatry.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy dziecko może mieć alergię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Pytanie odnośnie alergii na kocią sierść – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy to jest alergia? Jak to sprawdzić? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wysypka - czy to może być alergia? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czerwone krostki na oczach półrocznego niemowlaka – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Jakie są objawy alergii na sierść kota? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Mruganie i pociąganie nosem u trzylatka a alergia – odpowiada Piotr Pilarski
- Ropienie oczu i alergia na kota u dziecka – odpowiada Milena Lubowicz
- Badania w kierunku alergii na sierść u 6-latka – odpowiada MichaĹ Kurek
- Duszności z powodu alergii a karmienie piersią – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Taki może być efekt braku testów. Nie będziemy kojarzyć groźnych powikłań z wirusem
- Róbcie testy na COVID swoim dzieciom - przek
Alergia krzyżowa - objawy, diagnostyka, leczenie
Alergia krzyżowa to rodzaj alergii wywoływanej prz
Nowowtór chce mi zabrać oczko...
Co się dzieje? Gorzej widzę, gorzej wszystko odbi