Nie ma jednoznacznych odpowiedzi na to pytanie. Przede wszystkim ograniczenie cukrów prostych (słodyczy) i tłuszczy nasyconych przynosi dużą poprawę, należy odstawić żywność przetworzoną i napoje kolorowe.
Co do nabiału to pamiętam takie badanie:
W badaniu w którym wzięło udział 248 ochotników w wieku 18-25 lat sprawdzano wpływ pożywienia na stan skóry, okazało się, że osoby z umiarkowanym i ciężkim trądzikiem spożywały pokarmy o wyższym indeksie glikemicznym niż osoby o średnio nasilonym trądziku, najniższy index glikemiczny był wśród osób bez trądziku. Osoby z trądzikiem zjadały też więcej cukru - 199g/dzień w porównaniu do 56,4g/dzień u osób bez trądziku. Dodatkowo osoby z bardziej nasilonymi zmiany piły więcej mleka - 0,7 kubka dziennie w porównaniu do 0,3 u osób bez trądziku. Kolejną różnicą w ich diecie była większa ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (31 vs 15,6g/dzień) i rzadsze spożywanie ryb (0,2 vs 0,7). Spożycie warzyw i owoców było na tym samym poziomie.
Naukowcy którzy przeprowadzili to badanie sugerują poszerzenie zakresu poszukiwań związków. Wyniki tych badań były publikowane w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

0

Jeżeli nie ma Pani problemów natury alergicznej to nabiał nie powinien wpływać na stan skóry. Jeżeli jednak występuje nawet niewielka skłonność do alergii duże spożycie nabiału może pobudzać reakcję układu immunologicznego, a ta może się manifestować poprzez potęgowanie zmian skórnych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty