Nabiał może wyzwalać wzrost insuliny we krwi w konsekwencji wzrostu stężenia glukozy będącego efektem trawienia cukru mlekowego - laktozy. Jednak produkty nabiałowe cechują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym i nie wywołują znaczących odpowiedzi insulinowych. Przeprowadzone w 2002 roku duże badania dowidły, że regularne spożywanie nabiału znacząco obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odpowiedź trzustki na nabiał – odpowiada Lek. Łukasz Kowalski
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak dobierać produkty w cukrzycy? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Nabiał a glikemia – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Jaką kaszę może jeść osoba z cukrzycą? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Jakie owoce można jeść przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Żywienie osób starszych przy cukrzycy lekowej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
artykuły
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W
Ładunek glikemiczny - co to jest i jak go obliczyć?
Ładunek glikemiczny, obok indeksu glikemicznego, j
Insulinooporność to pierwszy krok do cukrzycy! Zadbaj o prawidłowy poziom cukru we krwi
O insuliooporności mówi się coraz więcej. Nadal je