Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Witam!
Wymienione przez Panią produkty nie mają wysokiego indeksu glikemicznego (zakładając, że to nie jest np. mleko słodzone czy słodkie jogurty). W razie wątpliwości, który produkt ma jaki IG - w internecie można znaleźć tabelę produktów z przyporządkowanymi indeksami glikemicznymi. I tak, niski IG = 55 lub mniej, średni IG = 56-69, a wysoki IG = 70 lub więcej.
Układając jadłospis, jeżeli stosujemy już jakiś produkt z wyższym IG, to dobieramy do niego produkty z niskimi IG.
Tutaj znajdzie Pani więcej informacji na temat diety.
Serdecznie pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czyto prawda, że nabiał jest insulinogenny? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co znaczą te oznaczenia przy obliczaniu indeksu glikemicznego? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie owoce można jeść przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jak dobierać produkty w cukrzycy? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Jak sprawdzić indeks glikemiczny danego produktu? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Zespół policystycznych jajników i przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Owoce w cukrzycy - jakie owoce jeść i w jakiej ilości?
Owoce w cukrzycy to kontrowersyjny temat, ponieważ
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa