Witam serdecznie,
niektóre produkty spożywcze wpływają na zabarwienie stolca.
Ciemny kolor stolca może byś skutkiem zjedzenia wiśni, jagód, buraczków, truskawek lub sosu pomidorowego. Także wymienione przez Panią czerwone wino oraz czekolada również mogą mieć wpływ na zmianę koloru stolca.
Inne produkty wykazujące takie działanie to szpinak, szparagi, preparaty z żelazem oraz węgiel lekarski. Jeśli taki stolec występuje jednorazowo po spożyciu wymienionych produktów to nie stanowi to powodu do niepokoju.
Inne pytania z podobnej tematyki znaleźć można pod linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-ten-kolor-stolca-wymaga-konsultacji-z-lekarzem, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-wino-albo-mieso-moglo-zabarwic-stolec, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-papryka-czerwona-moze-powodowac-zabarwienie-stolca.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego stolec zmienił barwę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy czarny kolor stolca jest związany z pożywieniem i lekami? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy żurawina powoduje zaróżowienie stolca? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co oznacza takie zabarwienie stolca? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dlaczego mój stolec ma różową barwę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy papryka czerwona może powodować zabarwienie stolca? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Jakie słodycze zawierają siarczan niklu? – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Dlaczego mój stolec miał kolor czarny? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co oznacza zielone zabarwienie stolca u dorosłego? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy tak wyglądający stolec oznacza nowotwór? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Co kolor kału mówi o stanie zdrowia?
Jakość i regularność defekacji jest ważną informac
"Pseudoalergia", aminy biogenne i nietolerancja histaminy. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Aminy biogenne są to związki produkowane przez czł
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn