Zapytaj lekarza

7 4 2 , 9 7 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy trzustka jest zdrowa?

W 2013 roku po schudnięciu 33 kg (ważyłem 95 kg schudłem do 62 kg, mój wzrost około 166 cm), miałem bóle z lewej strony na wysokości żeber, dostałem skierowanie do szpitala. W szpitalu lekarz zlecił mi szereg badań, z których poniższe nie mieściły się w normie (badania robione w godzinach wieczornych, nie byłem na czczo): WBC 10.98 (3.98 - 10.04) HGB 16.1 (11.2 - 15.7) HCT 46.6 (34.1 - 44.9) Niestety pomimo bólu z niewiadomych przyczyn nie zostało mi zrobione USG jamy brzusznej. Zostałem można powiedzieć "zwolniony" do domu bo podobno nic mi nie było. Wykonałem na "własną rękę" (prywatnie) USG jamy brzusznej, okazało się, że: "Pęcherzyk żółciowy cienkościenny bez złogów. W świetle pęcherzyka żółciowego widoczne dwa wysokie przyścienne hiperechogeniczne odbicia o wymiarach ok. po 4 mm każdy prawdopodobnie odpowiadające polipom." oraz "Trzustka nieco powiększona w głowie o wym. ok. 28 mm w ogonie ok. 29 mm w trzonie graniczna ok. 19-20 mm. Miąrz trzustki o niejednorofnej miejscami znacznie obniżonej echogeniczności o nieco nierównych zatartych zarysach zewnętrznych bez zmian ogniskowych. Przewód trzystkowy nieco poszerzony ok 3 mm średnicy." Dolegliwości ustąpiły po zażyciu przepisanych przez lekarza leków, niestety nie pamiętam to za leki były napewno były enzymy trwienne i coś więcej. Pod koniec 2016 roku czyli ponad 3 lata po wyżej opisanych dolegliwościach, ból w mniejszym stadium powrócił. Udałem się do lekarza na USG, które nie wykazało nic nawet polipów jakie zostały zdiagnozowane w badaniu z 2013 r. Po konsultacji z lekarzem zrobiłem badania w zakresie: Biochemi - kreatynina, eGFR Hematologii (Morfologia krwi) - WBC, RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC, RDW-SD, RDW-CV, PLT, PDW, MPV, P-LCR, PCT oraz badanie ogólne moczu - kolor, ciężar własny, pH, Leukocyty, Azotyny, Białko, Cukier, Ketony, Urobilinogen, Bilirubina, Erytrocyty, Nabłonki wielokątne, Leukocyty Badanie te wyszły w porządku, tzn. mieszczące się w normach. Nie dawało mi to spokoju bo ból od czasu do czasu występował. Po kolejnym pół roku udałem się tym razem na prywatną wizytę, gdzie lekarz zlecił poniższe: Amylaza / Amylase Bilirubina całkowita / Total Bilirubin GGTP Lipaza Transaminaza GPT / ALT Krew utajona w kale / F.O.B. Rtg klatki piersiowej Badanie EKG - spoczynkowe: czaynność serca 92/min, rytm zatokowy przyspieszony 92/min, PQ-136ms, Sinistrogram-LAH Lekarz ocenił, że wszystko jest w normie, wynik krwi utajonej negatywny żadnych powodów do obaw. Diagnoza - syndrom jelita drażliwego. Miesiąc temu czyli po 4 misiącach od ostatniej wizyty, ze względu na pojawiający się ból i "przelewanie" w jelitach/żąłądku się na kolejną wizytę gdzie znowu zostałem skierowany na badania: Amylaza / Amylase Transaminaza GPT / ALT Lipaza Amylaza w moczu / Amylase - urine Albumina w moczu oraz na USG jamy brzusznej. Badania krwi oraz moczu oczywiście mieszczące się w normie. USG wykazało "liczne gazy jelitowe" oraz ponownie pojawienia się polipów: "Pęcherzyk żółciowy niepowiększony, cienkościenny, bez złogów, możliwe dwa polipy 4mm/ grudki cholesterolowe." Po ostatnich badaniach lekarz dał mi skierowanie na badanie endoskopowe, tzn. Sigmoidoskopie. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć czy na podstawie mojej historii badań można stwierdzić, że trzustka jest zdrowa? I co może pomóc sigmoidoskopia? Co może być przyczyną moich bólów?
MĘŻCZYZNA, 37 LAT ponad rok temu

Test na ciężar właściwy moczu

Czy wiesz, czym jest test na ciężar właściwy moczu i dlaczego te dane są istotne? Dowiedz się więcej na ten temat i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta. Lek. Łukasz Dubielecki mówi o teście na ciężar właściwy moczu.

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

a czy była rozmowa być może pod kątem badania tomografii komputerowej ?

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy