Czy zadławiłam się makaronem?

Jadłam wczoraj makaron i tak jakby niepełnie go przełknęłam, że stanął mi tak jakby w gardle, połknęłam go i poszło, nie miałam kaszlu ani nic, więc tak jakby zadławienia nie było, ale w nocy jak się położyłam, dopadł mnie duszący kaszel i bardzo mocne drapanie w gardle i lekki ucisk na płucach. Jestem wystraszona czy aby na pewno kawałek makaronu nie wpadł mi do środka. Nie sądzę, że to było jakieś zadławienie, które obyło się bez objawów, ale stres jest.
KOBIETA, 22 LAT 7 miesięcy temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam serdecznie,

kaszel oraz drapanie w gardle najprawdopodobniej miało związek z podrażnieniem wynikającym z problemów, które się pojawiły podczas przełykania makaronu. Jeśli jednak udało się Pani połknąć ten makaron i nie wystąpiły żadne dolegliwości z tym związane, to prawdopodobieństwo utknięcia makaronu jest znikome.

Proszę obserwować swój organizm. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów, warto skonsultować ten przypadek z lekarzem pierwszego kontaktu. Wskazaniem do konsultacji będzie także przewlekły ból gardła.

Inne pytania o zadławienia można znaleźć pod linkami:

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/co-robic-po-zadlawieniu-pasta-do-zebow,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-makaron-utknal-w-tchawicy,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-mozliwe-jest-aby-kawalek-przegryzanego-surowego-makaronu-utknal-w-przelyku-lub-w-gardle.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty