Lek. Jacek Ĺawnicki
Lek. Jacek Ĺawnicki

Witam,
W opisanej sytuacji najważniejsze jest ograniczenie lub nawet całkowite wyeliminowanie soli z diety. Proszę pamiętać, że sól kryje się w wędlinach, w wędzonych mięsach, oliwkach, kwaszonej kapuście, wędzonych rybach oraz daniach mrożonych i puszkowanych.
Ponadto należy ograniczyć spożycie mięsa. Podwyższa ono stężenie wapnia, szczawianów oraz kwasu moczowego, co bardzo sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych.
Zalecałabym także rezygnację z warzyw, takich jak: szpinak, rabarbar, buraki i botwina.
Niezbędne jest wypijanie dużych ilości (do 8 szklanek dziennie) wody. Może być z dodatkiem soku jabłkowego.
Zdecydowanie zalecam także konsultację dietetyczną, która pozwoli ustawić spersonalizowaną dietę.
Pozdrawiam!

Witam, Przy każdej dolegliwości zdrowotnej należy dobrze przeanalizować wyniki badań i konkretną chorobę. Dlatego po indywidualną dietę należy zwrócić się do dietetyka po uprzednim przeanalizowaniu przypadku. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty