Dieta Dukana nie uczy dobrych nawyków żywieniowych. Jest ona monotonna, uboga (w niektórych fazach) w składniki mineralne i witaminy, które powinny być codziennie dostarczane z pożywieniem na poziomie obowiązujących norm. Ponadto obciąża organy odpowiedzialne za metabolizm białka - wątrobę i nerki.
Dominujące produkty pochodzenia zwierzęcego w diecie mogą wpłynąć na podwyższony poziom cholesterolu całkowitego we krwi. Dieta bogatobiałkowa może mieć wpływ, wraz z innymi czynnikami ryzyka, na wystąpienie dny moczanowej.
Dlatego radziłabym zaprzestanie stosowania diety białkowej, zważywszy, że Pani BMI jest bliskie dolnej granicy normy (nie ma wskazań do odchudzania) i przejście na zdrowy, racjonalny tryb żywienia wg piramidy zdrowego żywienia.
Opisy znajdzie Pani na stronach:
http://portal.abczdrowie.pl/produkty-zbozowe-a-dieta
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-znaczenie-warzyw-i-owocow
http://portal.abczdrowie.pl/produkty-bialkowe-a-dieta
http://portal.abczdrowie.pl/tluszcze-a-dieta
http://portal.abczdrowie.pl/napoje-a-dieta
Ponadto powinna Pani zapoznać się z żywieniem w niedoczynności tarczycy, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zawarte w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych).
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-w-niedoczynnosci-tarczycy
Pozdrawiam
Dzień dobry!
Odradzam stosowania diet typu Dukan. Jest to dieta niefizjologiczna, która może wpłynąć na pogorszenie pracy m.in. wątroby i nerek (ze względu na dużą zawartość białka i ograniczenie węglowodanów). Stosowanie tej diety najczęściej powoduje początkowy spadek masy ciała, ale również jej ponowny wzrost po niedługim czasie.
Polecam zapoznać się z ogólnymi zasadami prawidłowego żywienia, które można znaleźć w poniższej zakładce //diet-coaching.xaa.pl/jestes-tym-co-jesz-zadbaj-o-swoje-zdrowie-wyglad/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność.
Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą.
- Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione,
- Soja - badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy).
- Gluten - budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego. Proszę odstawić produkty z pszenicy - chleb, makarony, pierogi, kluski, mąkę itp.
- Warzywa psiankowate – ograniczać. Zaliczamy do nich pomidory, ziemniaki, paprykę (w każdej formie, również przypraw - chili, cayenne), bakłażana, tytoń, jagody Goji oraz owoce miechunki.
- goitrogeny - mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.
Jak wspomagać tarczycę?
- zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby;
- zwiększyć spożycie tłuszczu - niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczy należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie;
- uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod;
- sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach;
- dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit - 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.;
- unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii;
- unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres;
Więcej informacji na stronie: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/artykuly/profilaktyka-i-naturalne-leczenie-niedoczynnosci-tarczycy
Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Niedoczynność tarczycy a odpowiednia dieta – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Dieta ketogeniczna a niedoczynność tarczycy – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Niedoczynność tarczycy a szanse na zajście w ciążę – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Niedoczynność tarczycy a odpowiednia terapia – odpowiada MichaĹ Kurek
- Czy niedoczynność tarczycy można całkowicie wyleczyć? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Niedoczynność tarczycy a jej rozmiary – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Niedoczynność tarczycy a dieta pozwalająca schudnąć – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czym leczyć niedoczynność tarczycy? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Niedoczynność tarczycy a spożywanie białka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Niedoczynność tarczycy a koncentracja i pamięć – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
artykuły
Dieta niskowęglowodanowa - zasady, produkty wskazane i zakazane
Dieta niskowęglowodanowa, inaczej low carb, to pla
Alergia pokarmowa u niemowlaka - objawy, przyczyny i leczenie
Alergia pokarmowa u niemowlaka rozpoznawana jest c
Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?
Rozpoznawanie słów oznaczających alergeny Odczyta