Dzień dobry. Przy chorobach o podłożu autoimmunologicznym jaką jest choroba Hashimoto wykluczenie przede wszystkim glutenu i nabiału z diety przyczyni się znacząco do poprawy stanu zdrowia, gdyż gluten i białka mleka krowiego są udowodnionymi czynnikami hamującymi odpowiedź układu odpornościowego. Z diety należy wyłączyć także świeże warzywa krzyżowe, poleca się redukcję lub wykluczenie roślin psiankowatych (ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan). Dieta powinna być wysokobiałkowa, z dużą ilością dozwolonych warzyw i owoców w diecie. Polecane są bardzo kiszonki, gdyż świetnie wpływają na mikroflorę układu pokarmowego i wspomagają odporność. Dodatkowo warto wykluczyć z diety produkty przetworzone, zawierające sztuczne dodatki. Polecam także przestawienie się z konwencjonalnych kosmetyków na te naturalne i zrezygnowanie z konwencjonalnej chemii gospodarczej na jej naturalne odpowiedniki (do zrobienia samodzielnie w domu lub zakupu w drogeriach). Niezwykle ważna jest także codzienna aktywność fizyczna. Zwiększa ona wrażliwość tkanek na hormony, w tym tarczycy i tonizuje pracę układu immunologicznego. Te działania już po kilku tygodniach przyczynią się do ustabilizowania pracy układu odpornościowego, co będzie widoczne właśnie w poziomie antyTPO. Przy Hashimoto zaleca się także kontrolowanie poziomu TSH, fT3,fT4, jednak to właśnie antyTPO jest parametrem, który będzie informował o poprawie funkcjonowania odporności.
Dieta może poprawić stan chorego, celiaklia często współwystępuje z autoimmunologicznym zap. tar. , ale gluten powinnismy wykluczyc po konsultacji z lekarzem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie jodu i glutenu przy Hashimoto – odpowiada Lek. Marcin Rutkowski
- Choroba Hashimoto a leki i dieta – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Z jakich produktów zrezygnować przy Hashimoto? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Konieczność stosowania diety przy chorobie Hashimoto – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Czy Hashimoto zwiększa ryzyko zachorowalności na inne choroby autoimmunologiczne? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Hashimoto na podstawie TSH – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Choroba Hashimoto i dieta – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta przy chorobie Hashimoto dla 38-letniej osoby – odpowiada Ewa Kozłowska
- Choroba Hashimoto a dieta bezglutenowa – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Tycie pomimo odchudzania przy Hashimoto – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
artykuły
Hormony tarczycy - rodzaje, badanie
Tarczyca jest to narząd niezbędny do prawidłowego
Choruje 20 proc. Polaków. Problem nasila się jesienią, a pogłębiają go "porady" z internetu
Jesienią wzrasta zapotrzebowanie na hormony tarczy
Tyroksyna - rola, normy T4, niedobór, nadmiar, badania
Tyroksyna to jeden z hormonów produkowanych i uwal