Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Dieta wykluczająca gluten i laktozę a stan chorego na Hashimoto

Czy dieta wykluczająca gluten i laktozę moze poprawić stan chorego na hashimoto? (Przeciwciała aTpo w okolicach 1000, norma do 5,6).
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Dzień dobry. Przy chorobach o podłożu autoimmunologicznym jaką jest choroba Hashimoto wykluczenie przede wszystkim glutenu i nabiału z diety przyczyni się znacząco do poprawy stanu zdrowia, gdyż gluten i białka mleka krowiego są udowodnionymi czynnikami hamującymi odpowiedź układu odpornościowego. Z diety należy wyłączyć także świeże warzywa krzyżowe, poleca się redukcję lub wykluczenie roślin psiankowatych (ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan). Dieta powinna być wysokobiałkowa, z dużą ilością dozwolonych warzyw i owoców w diecie. Polecane są bardzo kiszonki, gdyż świetnie wpływają na mikroflorę układu pokarmowego i wspomagają odporność. Dodatkowo warto wykluczyć z diety produkty przetworzone, zawierające sztuczne dodatki. Polecam także przestawienie się z konwencjonalnych kosmetyków na te naturalne i zrezygnowanie z konwencjonalnej chemii gospodarczej na jej naturalne odpowiedniki (do zrobienia samodzielnie w domu lub zakupu w drogeriach). Niezwykle ważna jest także codzienna aktywność fizyczna. Zwiększa ona wrażliwość tkanek na hormony, w tym tarczycy i tonizuje pracę układu immunologicznego. Te działania już po kilku tygodniach przyczynią się do ustabilizowania pracy układu odpornościowego, co będzie widoczne właśnie w poziomie antyTPO. Przy Hashimoto zaleca się także kontrolowanie poziomu TSH, fT3,fT4, jednak to właśnie antyTPO jest parametrem, który będzie informował o poprawie funkcjonowania odporności.

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Dieta może poprawić stan chorego, celiaklia często współwystępuje z autoimmunologicznym zap. tar. , ale gluten powinnismy wykluczyc po konsultacji z lekarzem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy przy Hashimoto powinnam ograniczyć cukier, laktozę i gluten?

Witam! Ostatnio pisałam tutaj o guzkach na szyi podejrzenie powiększone węzły chłonne po USGokazało się że jest to torbiel podczas wizyty u endokrynologa lekarz powiedział mi że mam zmiany torbielowate oraz początki choroby Hashimoto, lekarz kazał się zgłosić za 3 miesiące na badania kontrolne,czytałam gdzieś że przy tej chorobie trzeba ograniczyc cukier, laktoze oraz gluten ile w tym prawdy?
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu
Lek. Klaudia Kuśmierczuk
74 poziom zaufania

Nie słyszałam o badaniach, które wiązałyby spożywanie cukru i glutenu z chorobą Hashimoto. Również w trakcie leczenia nie ma zaleceń, które mówiłyby o konieczności ograniczenia spożywania cukrów oraz glutenu.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu

Witam mam 22 lata. borykam się z bólami brzucha od kilku lat dzisiaj dowiedziałam się że muszę przejść na dietę : bez glutenu , bez laktozy , bez glutaminianu sodu. Chciałabym zapytać co mogę jeść i pić(jakie produkty, owoce , warzywa) bo z tego co czytałam to chyba nic. Nie mam pojęcia jak wytrzymam 10 dni. Proszę o pomoc.
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Witam,

Wystarczy wypisać produkty, które są bezglutenowe i szukać ich odpowiedników bez glutaminianu sodu (na etykietach znajduje się informacja o tym, ze produkt nie zawiera glutaminianu sodu).
Ze względu na dietę bez laktozy należy usunąć z jadłospisu mleko i jego przetworu (jeśli ich też Pani nie toleruje) i wybierać zamienniki mleka, np. mleko sojowe (tylko musi Pani sprawdzić czy na opakowaniu jest przekreślony kłos pszenicy to gwarantuje, że produkt nie zawiera glutenu).

Z produktów zbożowych może Pani wybrać: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana).

Wszystkie świeże owoce i warzywa.

Tu ma Pani dokładnie opisane produkty dozwolone: http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone.

Jeśli chodzi o glutaminian sodu to on jest głównie zawarty w różnych mieszankach przyprawowych, zupkach i daniach typu instant.

Ogólnie najlepiej, jeśli będzie Pani samodzielnie przygotowywała posiłki, bo wtedy ma Pani gwarancję, że nic nie jest dodane, np. zamiast wędliny upiec filet z piersi kurczaka i jeść z bezglutenowym pieczywem lub waflami ryżowymi.

Polecam również zapoznać się z materiałami na naszej stronie www.kalorynka.pl

Pozdrawiam
mgr dietetyk
A. Erdmann
www.kalorynka.pl

0

Jest to dieta trudna i wymagająca skupienia - musi sie Pani nauczyć czytać etykiety na produktach. W przypadku laktozy należy wyeliminować mleko i jego produkty - różnego rodzaju sery, śmietanę, masło, itp. zastąpić je proszę mlekiem migdałowym, kokosowym czy też sojowym. W przypadku glutenu - sprawdzać czy na produktach nie widnieje informacja o glutenie lub np. skrobi pszennej modyfikowanej. Proponuje wybierać produkty z natury bez glutenu:
- wafle ryżowe i kukurydziane, bezglutenowe musli i płatki śniadaniowe, dmuchany ryż i kukurydza, chleb chrupki gryczany,
- makaron bezglutenowy, ryżowy lub z fasoli mung, sago, tapioka,
- mąka: kukurydziana (bez żadnych dodatków), ziemniaczana, ryżowa, polenta,
- wszystkie oleje oprócz oleju z zarodków pszenicy,
- zupy czyste i zagęszczane ryżem, mąką arrarutową, grochem, bezglutenową mąką kukurydzianą,
- herbata, kawa, wywar z mniszka, kakao, napoje orzeźwiające, syropy,
- wszystkie alkohole destylowane i wyrabiane z winogron – na przykład wino, porto,
- większość sosów pomidorowych i octów winnych (oprócz słodowych), miód, dżemy, masła orzechowe, chipsy ziemniaczane bez dodatków, galaretki, bezy z mąki kukurydzianej, słód ryżowy, mączka chleba świętojańskiego,
- wszystkie warzywa świeże, mrożone i w puszkach,
- wszystkie owoce świeże, mrożone, puszkowane i suszone,
- wszystkie soki owocowe,
- świeże mięso, w tym drób, ryby (do sosów pieczeniowych należy dodawać mąkę arrarutową lub bezglutenową mąkę kukurydzianą),
- jaja,
- suszony groch, fasola i soczewica,
- potrawy duszone i gulasze bez dodatku makaronu lub mąki.

A jeżeli mówimy o glutaminianie to ponownie - czytanie etykiet. Zapraszam do kontaktu w razie pytań www.dualmed.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty