Zapytaj lekarza

7 4 0 , 3 5 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dlaczego ta blizną źle wygląda?

10 czerwca miałam usuwanego tłuszczaka z czoła (nie duży), szwy były podskórne i jeden podłóżny po bokach wychodzący, który trzeba było zdjąć. Już przed zdjęciem to widziałam że poniżej dawnego tłuszczaka jest jakby podsķórny guz, po zdjęciu szwu nadal był. Tydzień po tym pojechałam na usg tkanki podskórnej by upewnić się że nie ma tam już tłuszczaka. Radiolog powiedział że jest widoczna blizna, a tłuszczak został w całości usunięty. Moje pytanie jest takie, czy ten guzek to normalne? Skoro nie ma tam nic poza blizną, dlaczego mam guza na czole i wyglądam gorzej niż przed zabiegiem? Proszę o odpowiedź.
KOBIETA, 27 LAT 10 miesięcy temu

Leczenie łysienia plackowatego

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

niestety bez opisu USG trudno cokolwiek stwierdzać z całą pewnością, natomiast zdecydowanie powinna Pani skontaktować się z chirurgiem, który wykonywał zabieg. Pierwszym, co się nasuwa po opisie Pani objawów jest krwiak w ranie – tutaj sugestia naszego eksperta: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/opuchlizna-pod-szwem-po-usunieciu-tluszczaka oraz w tym miejscu: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/zgrubienie-po-usunieciu-tluszczaka.

Natomiast sugerując się słowami radiologa można również domniemywać, że przyczyną zgrubienia na czole jest przerost blizny, czyli jedno z częstszych powikłań pooperacyjnych. Skutkiem tego może być powstanie tzw. bliznowca. Jest on zmianą powstałą z tkanki łącznej, która z kolei bierze udział w procesach naprawczych w organizmie – spaja miejsca po urazach czy zabiegach chirurgicznych. Kiedy dochodzi do zaburzeń tego procesu, np. związanych z nadprodukcją kolagenu przez organizm – powstają keloidy. Mają postać twardego guza umiejscowionego w okolicach blizny i niekiedy powodują dolegliwości bólowe spowodowane uciskiem na okoliczne nerwy itd. Odsyłam do naszego artykułu, z niego dowie się Pani więcej na temat bliznowców: https://portal.abczdrowie.pl/keloid. Sam bliznowiec tworzy się w dość długim czasie – nawet do roku, natomiast jego usunięcie nie jest wskazane z uwagi na ryzyko ponownego wystąpienia keloidu. Ponieważ w Pani przypadku minął stosunkowo krótki czas, jest mało prawdopodobne, by bliznowiec się już wykształcił, natomiast jeśli dochodzi do przerostu blizny, warto spróbować temu przeciwdziałać. Być może zainteresuje Panią również ten artykuł: https://uroda.abczdrowie.pl/pielegnacja-blizn-bez-tajemnic.


Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy