Dzień dobry. Z żywieniowego punktu widzenia, nie ma żadnego niebezpieczeństwa dla zdrowia Pani synka, ani też zagrożenia niedoborami pokarmowymi z powodu niejedzenia mięsa. Jeżeli Pani synek spożywa produkty mleczne, jego dieta jest urozmaicona i dostarcza odpowiednią ilość owoców, warzyw i produktów zbożowych będzie prawdopodobnie zdrowszym dzieckiem niż jego rówieśnicy jedzący mięso.
Mięso inne niż ekologiczne (pochodzące od zwierząt żyjących w warunkach odtwarzających naturalne i karmionych zgodnie z ich naturą paszami nie zawierającymi GMO) jest produktem obfitującym w metabolity hormonów, sterydów i stymulatorów wzrostu, które podejrzewa się o silne działanie alergenne i rakotwórcze. Dodatkowo produkty mięsne przetworzone jak parówki, wędliny, kiełbasy zawierają konserwanty i mnóstwo niezdrowego tłuszczu o właściwościach miażdżycogennych. Kanadyjskie badania jednozniacznie wskazują, iż dzieci stosujące dietę wegetariańską są szczuplejsze, zdrowsze i rzadziej zapadają na alergie w porównaniu do swoich mięsożernych rówieśników.
Jeżeli martwi się Pani o odpowiednią podaż białka, proszę pamiętać, że mięso zawiera go zaledwie 25-35% i po obróbce termicznej, po jakiej zwykle jadamy mięso jest w dużej mierze niestrawne. Na przykład szklanka mleka zawiera blisko o połowę więcej białka (8gramów) niż parówka (5 gramów).
Jeżeli uda się Pani przemycić jaja do diety dziecka, np. w postaci domowych kluseczek,czy naleśników, absolutnie nie będzie potrzeby wmuszania w dziecko mięsa.
Pozdrawiam, wszystkiego dobrego.
Witam,
Może należy spróbować innego podejścia w kwestii żywienia Pani synka. Często mamy układają różne obrazki na talerzu z produktów i wtedy dziecko chętniej je - tutaj oczywiście dużą rolę pełni Pani nastawienie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zmusić dziecko do jedzenia mięsa? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Brak ryb, jaj i mięsa w diecie dwulatka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Utrata apetytu na mięso z warzywami po jelitówce u 22-miesięcznego syna – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Spożywanie dużej ilości mięsa a zakwaszenie organizmu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Eliminacja mięsa, ryb i tłuszczów z diety 67-latka – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Bolesny brzuszek u 3,5-latki – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Jakie mięsa można jeść przy leczeniu retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Brak mięsa w diecie 4-latka – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Problemy żołądkowe przy diecie wegetariańskiej – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dieta i żywienie osoby ze skazą białkową – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
artykuły
Mięso oddzielone mechanicznie - w skrócie MOM. Z mięsem łączy je tylko nazwa
Wędlina, parówki, dania gotowe i ten sam komunikat
"Wredna choroba" atakuje. Rok temu nie było żadnego przypadku
Włośnica zaatakowała w Polsce. Tylko w pierwszym p
Niebezpieczny E250 w mięsie. Jakich produktów unikać?
Konserwanty zawarte w mięsie i produktach mięsnych