Dzień dobry!
Z Pani opisu wynika, że w diecie córeczki może być za mało błonnika, stąd występujące zaparcia. Można oczywiście dodawać go w formie preparowanej, jednak nie jest to sposób polecany, szczególnie u dzieci. Zdecydowanie lepiej postarać się o zmodyfikowanie diety dziecka.
Dobrym źródłem błonnika są warzywa. Warto próbować na różne sposoby wdrożyć je do diety malucha, bo bez tego nie może być mowy o zdrowej diecie. Być może zadziałałyby np. kolorowe koktajle z dodatkiem szpinaku czy pietruszki? Ważna jest tu kreatywność rodzica, aby podać je w taki sposób, by były zachęcające. Lub w ostateczności można przemycić warzywa, uciekając się do małych kłamstewek lub przemilczenia pewnych faktów. Dorosłe i zdrowe (!) dziecko za to podziękuje.
Innym dobrym źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste: pieczywo, mąki, kasze. Proszę wyeliminować z diety córeczki produkty z białej mąki na rzecz pełnoziarnistej. Ale uwaga: ciemny nie zawsze znaczy pełnoziarnisty. Czasem jest barwiony. Proszę czytać etykiety, dopytywać pań w piekarniach o skład pieczywa.
Dobrym źródłem błonnika są także owoce suszone - może w takiej postaci córka je zaakceptuje.
Jeśli chodzi o wprowadzanie do diety dziecka produktów obfitujących w błonnik, powinno to odbywać się stopniowo, żeby nie spowodować odwrotnej reakcji - biegunek.
Dodatkowo na pewno warto wyeliminować z diety córeczki parówki i zastąpić je chudym mięsem pieczonym w domu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy dieta dobrych kalorii jest zdrowa przy redukcji? – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Stosowanie diety i leków na grzybicę jelit – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy Corax ma wpływ na odchudzanie? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Jak często należy spożywać produkty z wysoką zawartością błonnika? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Cellulit, grube uda i boczki mimo intensywnych ćwiczeń i diety – odpowiada Roma Wojtewicz
- Niedowaga, brak apetytu i wybredny apetyt u 13-latki – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Problemy z wypróżnianiem i twardy stolec u 2,5-letniego dziecka – odpowiada Natalia Ulewicz
- Zaparcia u 20-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka kalorii powinna spożywać moja córka? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Co jeść i pić w czasie COVID-19? Nauka potwierdza, że te produkty łagodzą objawy i wspierają odporność
W obliczu kolejnych wariantów koronawirusa, a takż
Co robić, a czego unikać podczas biegunki?
Mam biegunkę - co robić? Biegunka jest zaburzeniem
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności