Witam serdecznie,
Najlepiej kiedy dieta jest urozmaicona tzn. zawiera produkty z rożnych grup żywnościowych, dostarczamy w ten sposób wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energetycznych niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania wraz z dietą. Również w tym przypadku radziłabym taki sposób żywienia biorąc pod uwagę fakt wykonywania pracy fizycznej. Zmianie powinien ulec model żywienia - wyeliminować należy alkohol na rzecz produktów odżywczych - pełnowartościowego białka pochodzącego z chudego mięsa, welin czy ryb, olejów roślinnych, węglowodanów złożonych oraz oczywiście warzyw i owoców.
Pozdrawiam
Dieta składająca się z samych warzyw i owoców nie jest dietą pełnowartościową. Zawiera co prawda dużo błonnika, witamin, składnikow mineralnych, antyoksydantów itp ale inne grupy produktów są źródłem innych składników - białka, kwasów tłuszczowych itp. Dieta taka stosowana przez dłuższy okres czasu doprowadzi do problemów ze zdrowiem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skuteczność diety chińskiej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wpływ diety wegetariańskiej na rozwój dzieci – odpowiada Roma Wojtewicz
- Nadwaga a astma oskrzelowa – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dziecko nie je mięsa – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Skutki braku ryb w diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Właściwości diety kapuścianej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Skuteczna dieta bez mięs i ryb – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Stosowanie diety warzywno-owocowej przez 3 tygodnie – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jaka dieta jest wskazana po rekonstrukcji więzadła Achillesa? – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Prawdziwe bomby witaminowe. Superżywność już dawno masz na talerzu
Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać mnóstwa wyrzec
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o