Jak mam schudnać po ciąży?

Witam. Mam 20 lat i jestem 7 tygodni po porodzie. W ciąży przytyłam 18 kg. Jak do tej pory zeszło ze mnie 10 kilo, gdyż mój synek urodził się duży, bo 4600 g. Miałam w sobie dużo wód i łożysko też było ogromne, więc te 10 kg zeszło od razu po porodzie. I teraz ważę 74 kg przy wzroście 176, przed ciążą ważyłam 66 kg... Karmię piersią, więc staram się stosować taką dietę, aby nie zaszkodzić dziecku ani sobie samej. Nie jem smażonego, ze słodyczy to tylko biszkopty lub herbatniki. Jem dużo owoców, zwłaszcza jabłek, a także dużo warzyw. Ale zauważyłam, że zaczęłam trochę puchnąć. Nie wiem czy to przez nieprzespane noce, czy coś innego jest tego powodem i być może dlatego waga mi stoi. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Witam!

Jeśli nadal karmi Pani piersią, proponowałabym poczekać z dietą odchudzającą do czasu zaprzestania karmienia. Organizm zużywa dodatkowe nakłady energii na wytwarzanie mleka, stąd powrót do dawnej masy ciała nie powinen być trudny, pod warunkiem, iż nie będzie się Pani objadała i będzie Pani podejmowała regularną aktywność fizyczną. Nie wiem też, czy rodziła Pani siłami natury, czy też przez cesarskie cięcie. W tym drugim przypadku, pewne ćwiczenia nie są wskazane.

To, co może Pani zrobić na obecną chwilę, to powoli zwiększać aktywność fizyczną. Warunki za oknem nie sprzyjają spacerom, więc proponowałabym Pani zajęcia w klubie fitness (typu mama i dziecko). Może też Pani ćwiczyć w domu. Przykładowe ćwiczenia znajdzie Pani na stronie abccwiczenia.pl.

Jeśli rodziła Pani przez cesarskie cięcie, powinna Pani unikać napinania mięśni brzucha. Najlepiej, jeśli w tej sprawie skontaktuje się Pani z lekarzem/fizjoterapeutą.

Raczej nie polecałabym diet poniżej 1700 kcal. Pani ciało musi się zregenerować po ciąży i porodzie.

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia każdego dnia powinna Pani spożyć:
• 5 porcji produktów zbożowych (pieczywo, kasze, ryż, płatki zbożowe, muesli), przy czym 1 porcja to: 1 kromka chleba, 3 łyżki ryżu, kaszy, makaronu, 2 łyżki płatków;
• 4 porcje warzyw ( w tym ziemniaków) - warzywa można spożywać praktycznie bez ograniczeń, przy czym 1 porcja to 100 g;
• 1 porcję owoców (zgodnie z Piramidą Żywienia powinny to być 3 porcje, jednak przy diecie odchudzającej polecałabym ograniczenie się do 1 porcji), przy czym 1 porcja to 100 g owoców (np. 1/2 jabłka, pomarańczy, gruszki, 5 śliwek węgierek lub 7 truskawek);
• mleko i przetwory mleczne - 2 porcje (mleko, kefir, maślanka, jogurt, ser) - dobrze wybierać produkty odtłuszczone, w wersji "light", 1 porcja w tym wypadku oznacza: 1 szkl. mleka, kefiru, jogurtu, 100 g sera twarogowego lub 2 plasterki sera żółtego - należy jednak pamiętać, iż ser żółty jest bardzo kaloryczny;
• mięso, ryby lub nasiona roślin strączkowych - 1 porcja, która odpowiada: 150 g ryby lub mięsa z kurczaka/indyka bez skóry; część mięsa można zamienić na 40-50 g suchych nasion roślin strączkowych lub 2 sztuki jaj;
• tłuszcze - 3 porcje, przy czym 1 porcja to 1 łyżka oleju lub oliwy, lub 1 łyżka miękkiej margaryny.

Zalecałabym spożywanie 5 posiłków dziennie:
- śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
- II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem. Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu. Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli. Należy dokładnie żuć każdy kęs. Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.

Musi się Pani kierować zasadami:
1. mięso, nabiał - odtłuszczone;
2. napoje - bez dodatku cukru;
3. warzywa - bez ograniczeń;
4. owoce - z ograniczeniem do 1 porcji dziennie ( w diecie odchudzającej);
5. tłuszcze - jeśli margaryny, to typu light, unikamy smażenia, oleje i oliwę dodajemy jako dodatek (niewielki) do sałatek i surówek;
6. węglowodany - złożone, czyli zawarte w pieczywie pełnoziarnistym, ciemnym, w razowym makaronie, brązowym ryżu i gruboziarnistych kaszach; należy natomiast unikać węglowodanów prostych, które występują w: białym pieczywie, chipsach, łakociach, fast foodach;
7. wyeliminować należy: cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe, słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, ciasta, ciasteczka, fast foody, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka).

Proszę szczególną uwagę przyłożyć do spożycia mleka i produktów mlecznych.

Pozdrawiam ciepło!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty