Picie ziół nie jest najlepszym pomysłem zawierają one bardzo dużo różnych substancji aktywnych a ich działania nie da się przewidzieć. Znam wiele osób, które straciły nerki i są dializowane przez 4h co 3 dni z powodu ziół chińskich pitych z błahych powodów... na wzmocnienie etc.
Co do diety to ważne jest by była zbilansowana pełna warzyw i owoców. Dodatkowo może Pani wprowadzić produkty sojowe, które zawierają dużo fitoestrogenów jako uzupełnienie naturalnych niedoborów w Pani organizmie. Na rynku są kotlety, makarony, sosy, kasze i cała gama innych produktów sojowych. Nie należy rezygnować całkiem z czerwonego mięsa gdyż jako młoda kobieta będzie Pani mieć problem z niedoborem żelaza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką należy stosować dietę, aby poprawić gospodarkę hormonalną organizmu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Gospodarka hormonalna po strumektomii – odpowiada Lek. Magdalena Szymańska
- Jakie produkty należy spożywać, żeby wyregulować gospodarkę hormonalną organizmu? – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Jaką dietę stosować przy raku tarczycy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy częste picie mleka oraz spożywanie produktów sojowych i warzyw strączkowych wpływa na wzrost piersi? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak dostarczyć organizmowi białko na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jaką dietę należy zastosować aby schudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób można podnieść poziom kwasu hialuronowego w organizmie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jaki wpływ na poziom estrogenu ma chmiel? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaką dietę należy stosować aby zmniejszyć wagę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Hormony - charakterystyka, działanie i możliwe choroby endokrynologiczne
Endokrynologia zajmuje się działaniem hormonów ora
Tofu a hormony - fakt czy mit? Sprawdź, o co chodzi z fitoestrogenami
Tofu uchodzi za zdrowy, roślinny zamiennik mięsa,
Izoflawony - gdzie występują, charakterystyka, właściwości, skutki uboczne
Izoflawony to grupa związków roślinnych, flawonoid