Jaką stosować dietę po usunięciu pęcherzyka żółciowego?

Jestem po usunięciu woreczka żółciowego i mam mało informacji dotyczących diety po operacji. W szpitalu stosowano dietę wątrobową, która np. zawierała także produkty mączne(chleb, makaron), natomiast lekarz przed tymi produktami mnie ostrzegał. Gdzie jest prawda i jaką rzeczywiście powinienem stosować. Nadmieniam że jestem pierwszy dzień po wypisie w domu i żona nie wie jak mi przyrządzać posiłki. Proszę o możliwą odwrotną na e-mail informację, za które z góry bardzo dziękuję.
MĘŻCZYZNA, 72 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

przez pierwsze dni należy ściśle przestrzegać diety.

Dieta po wycięciu woreczka żółciowego w ciągu pierwszych pięciu dób po zabiegu jest zróżnicowana. Należy przestrzegać zaleceń, gdyż warunkuje to szybki powrót do normalnego żywienia już po około miesiącu po zabiegu.
Dzień 1 – dieta płynna, oparta na nawadnianiu organizmu lekkimi naparami herbat i ziół.
Dzień 2 – dieta płynna wzmocniona, polegająca na spożywaniu lekkich kleików ryżowych oraz nawadnianiu organizmu.
Dzień 3 – dieta płynna wzmocniona. Nawadnianie lekkimi naparami ziół, spożywanie lekkich zup jarzynowych z dodatkiem makaronu, ryżu oraz dobrze ugotowanych warzyw i chudego mięsa.
Dzień 4 – dieta papkowata oparta na spożywaniu posiłków zmielonych, np. kremy warzywne, kremy mięsne, pasty warzywne i mięsne, dobrze ugotowane makrony pszenne.
Dzień 5 – wprowadzenie diety łatwostrawnej, niskotłuszczowej i stosowanie jej przez około 1 miesiąc. Następnie stopniowy powrót do poprzednich nawyków żywieniowych, o ile były one zgodne z zaleceniami zdrowego żywienia.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty