Jakie jest podłoże tych zaburzeń smakowych?

Witam, mam taki problem. Od około 3miesiecy mam zaburzenia smakowe i węchowe. Nie jest to spowodowane covid ,chociaż przeszłam chorobę 6miesiecy temu i nie wiem czy to ma na to wplyw. Palę też papierosy i choruje na tarczycę i mam dużo stresów. Może coś ma wpływ na mój problem . Większość Produktow nie smakuje mi i nie pachnie tak samo a od nabiału to odrzuciło mnie prawie całkiem np.jogurty mają dziwny zapach i nie smakuja w ogóle . Jest kilka produktów które nie pachną mi tak jak kiedyś i przy jedzeniu większości rzeczy mam dziwny posmak,np chleb pachnie inaczej czekolada nie smakuje tak salo. Martwię się . Planuję zrobić ogólne badania .
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Opisywane przez Panią zaburzenia są dość często zgłaszane przez osoby, które przebyły COVID-19. Mogą pojawić się z opóźnieniem, nawet do kilku miesięcy po przebyciu choroby. Dotknięte tym problemem osoby zgłaszają zmianę preferencji zapachowych, utrzymującą się notę zapachową, zmianę smaku niektórych lub wszystkich pokarmów i napojów. Zdarzają się również tzw. halucynacje węchowe, polegające na napadowym odczuwaniu np. zapachu dymu papierosowego. Natura tego zjawiska jest wciąż dla nas niejasna, podejrzewa się wpływ wirusa SARS CoV-2 na układ nerwowy. Oczywiście inne przyczyny są również możliwe, stąd wskazana jest konsultacja z laryngologiem oraz neurologiem. Proszę wspomnieć specjalistom o fakcie przebycia COVID.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty