Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Dzień dobry,
Czy przez stwierdzenie, że taki chleb znajduje się w Pani diecie ma Pani na myśli, że została ona stworzona przez specjalistę? Należałoby wtedy przedyskutować z tą osobą Pani odczucia.
Jeśli chciałaby Pani zastąpić chleb żytni razowy innym pieczywem, które nie byłoby aż tak ciężkie, a jednocześnie nie jest typowym "białym" wypiekiem, polecam graham i pieczywo orkiszowe lub gryczane.
Pozdrawiam i życzę zdrowia,
Marek Aleksander Przondo
Dyplomowany dietetyk
http://dietetyczny.guru/
http://facebook.com/dietetycznyguru/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakim pieczywem można zastąpić chleb żytni razowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Chleb razowy na kolację przy diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie chleba orkiszowego przez cukrzyka – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska