W zależności od zastosowanej terapii i profilu lipidowego oraz występowania otyłości dobiera się różne typy mleka. Jeżeli mówimy o incydentalnym spożyciu, to efekt związany z podażą energetyczną nie będzie duży - wtedy można zastosować mleko pełne. Jeżeli ma Pan za zadanie kontrolować podaż cukru i jego efekt glikemiczny wtedy absolutnie odradza się mleko 0% (brak tłuszczu przyspiesza metabolizm węglowodanów) - najleszym wyborem byłoby wtedy mleko bez laktozy (tłustość bez większego znaczenia). Jeżeli Pana poziom cukru jest sensownie uregulowany, a waga w normie - może Pan spożywać mleko 2%.
Ciekawą alternatywą dla mleka krowiego są też naturalne mleczka roślinne (trzeba uważać, aby nie zawierały dodatku cukru) - choć znacząco różnią się składem od mleka krowiego mają podobne zastosowanie kulinarne i wiele związków o wysokiej aktywności biologicznej, mogąych wpływać korzystnie na ogólny stan zdrowia.
W cukrzycy lepiej spożywać fermentowane produkty mleczne - jogurty, kefiry itp. Jeśli w diecie pojawia się mleko to powinno to być mleko o zawartości 1,5-2% tłuszczu ale nie powinno się pojawiać jak napój tylko jako dodatek do potraw.
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.
Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odpowiednia dieta dla osoby z cukrzycą typu 2 – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Czosnek i cebula w diecie na cukrzycę typu 2 – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Mleko i jogurty bez laktozy w diecie przeciwgrzybicznej – odpowiada Ewa Gonia
- Pomiar cukru po posiłku u chorego na cukrzycę typu 2 – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Czy mój syn może pić mleko bez laktozy? – odpowiada Lek. Bartosz Szarawarski
- Cukrzyca a spożywanie mleka w proszku – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Skoki cukru u osoby chorej na cukrzycę typu 2 – odpowiada Mgr inż. Katarzyna Łacina
- Spożywanie nabiału a cukrzyca typu 1 – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Zaniedbana cukrzyca typu 2 – odpowiada Dr n. med. Anna Błażucka
- Cukrzyca typu 2 u babci a ryzyko zachorowania – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz