W zależności od zastosowanej terapii i profilu lipidowego oraz występowania otyłości dobiera się różne typy mleka. Jeżeli mówimy o incydentalnym spożyciu, to efekt związany z podażą energetyczną nie będzie duży - wtedy można zastosować mleko pełne. Jeżeli ma Pan za zadanie kontrolować podaż cukru i jego efekt glikemiczny wtedy absolutnie odradza się mleko 0% (brak tłuszczu przyspiesza metabolizm węglowodanów) - najleszym wyborem byłoby wtedy mleko bez laktozy (tłustość bez większego znaczenia). Jeżeli Pana poziom cukru jest sensownie uregulowany, a waga w normie - może Pan spożywać mleko 2%.
Ciekawą alternatywą dla mleka krowiego są też naturalne mleczka roślinne (trzeba uważać, aby nie zawierały dodatku cukru) - choć znacząco różnią się składem od mleka krowiego mają podobne zastosowanie kulinarne i wiele związków o wysokiej aktywności biologicznej, mogąych wpływać korzystnie na ogólny stan zdrowia.

0

W cukrzycy lepiej spożywać fermentowane produkty mleczne - jogurty, kefiry itp. Jeśli w diecie pojawia się mleko to powinno to być mleko o zawartości 1,5-2% tłuszczu ale nie powinno się pojawiać jak napój tylko jako dodatek do potraw.

0

Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.

Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.

Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty