Możliwość przytycia u 23-latki

Dzien dobry mam pytanie jesli mam wysoka tarczyce tak wynika z wynkow to jaka mam tarczyce? No i czy moge w jakis sposob przytyc troche????
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Witam. Jeśli dobrze zrozumiałam, chodzi o wysoki poziom hormonów tarczycy, czyli o nadczynność tarczycy. Aby przytyć, konieczna jest zwiększona podaż energii, czyli kaloryczności posiłków. Oto ogólne zalecenia w nadczynności tarczycy, które mogą pomóc:
- Należy spożywać 5-6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny.
- Należy zwiększyć podaż białka. Większość białka powinna być pochodzenia zwierzęcego, a więc: chude mięso (wołowe, cielęce, drobiowe, z królika) i wędliny (wędliny drobiowe, polędwica, szynka), chude ryby np. dorsz, przetwory mleczne: jogurty, kefir, maślanka, sery twarogowe i podpuszczkowe oraz jaja. Produkty bogatobiałkowe powinny znaleźć się w każdym posiłku.
- Należy spożywać świeże owoce, zwłaszcza takie jak: banany, awokado, gruszki, ananas, winogrona, mango, figi. Oprócz tego można jeść owoce suszone (ale bez konserwantów) np. morele, figi, daktyle, śliwki, papaja, żurawina. Od czasu do czasu w niewielkich ilościach dozwolony jest też miód.
- Codziennie należy spożywać kilka porcji warzyw, zwłaszcza bogatych w witaminę C, ale lepiej ograniczyć warzywa kapustne oraz strączkowe.
- Należy spożywać kasze, ryż, ziemniaki, pieczywo razowe lub Graham, wyroby z mąki razowej lub Graham (np. makarony, kluski, naleśniki).

- Należy ograniczyć spożycie tłuszczu do 70 g/dobę. Większość tłuszczu powinna pochodzić z olejów roślinnych. Dodatkowo w małych ilościach można spożywać masło oraz orzechy i pestki np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane oraz wiórki kokosowe. Najlepiej wyeliminować tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego. Zrezygnować należy z takich produktów jak: smalec, śmietana, bekon, boczek, wędliny podrobowe, konserwy.
- Jako desery można podawać: budynie, galaretki z owocami, desery mleczno-owocowe z dodatkiem orzechów, przeciery i sałatki owocowe. Należy wykluczyć produkty, które dostarczają tylko „pustych kalorii”, takich jak: słodycze, wyroby cukiernicze, chipsy, paluszki.
- Między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną. Oprócz tego zalecane są przecierowe soki owocowe i warzywne. Należy ograniczyć spożycie kofeiny (kawa i herbata) oraz wyeliminować alkohol.
- Dieta powinna być lekkostrawna, bez produktów wzdymających. Ponadto nie należy spożywać zbyt gorących potraw.
- Należy zwiększyć podaż witamin: A, B1, C oraz wapnia.
- Zalecane techiniki kulinarne to: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu, pieczenie w folii.
Jeśli chciałaby Pani indywidualnie ułożony jadłospis oraz zalecenia, zapraszam na www.lekkoizdrowo.pl
Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty