Problem z przytyciem po porodzie u 23-latki

Witam.Mam 23 lata .Waze 42kg i mam 164 cm.Bardzo chciałabym przytyc ale nie potrafię.kupuje półprodukty i sama gotuje.Nie jem smażonych potraw staram sie pic 1,5l wody,jem owoce jak i warzywa.wychowuje dziecko takze jestem w domu i mam ciągły dostęp do lodówki.kiedys tak szczupła nie byłam wszystko zmieniło sie po porodzie.w ciazy przytyłam niecałe 10kg a juz 3 tyg po wazylam mniej jak przed ciaza.hormony tarczycy badalam, sa ok.Nie wiem co zrobic aby to zmienic
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

badania niedoborów w organizmie może wiele wyjaśnić . Dobrze też zasięgnąć porady żywieniowo - dietetycznej i poprosić spersonalizowany jadłospis oraz odpowiednią suplementację zgodną z wynikami niedoborów.

0

Witam, a czy karmi lub karmila Pani piersią? Podczas karmienia zwieksza się zapotrzebowanie organizmu na energie, ok. 500 kcal/dobę dodatkowo. Jeśli jednak Pani nie karmi, a hormony tarczycy sa w porządku, może warto by było zrobić dodatkowe badania, np. w kierunku pasozytow. A czy przypadkiem nie zwiększyła się też Pani aktywność fizyczna? Przy dziecku cały dzień jest co robić… Nie wiem ile spozywa Pani dziennie kalorii, ale może się okazac, ze jednak nie przyjmuje Pani tyle energii, ile potrzeba. Aby ocenić Pani sposób odżywiania, potrzebny jest wywiad dietetyczny. Oto ogólne zalecenia, które mogą Pani pomóc:
- Najlepiej spożywać 5-6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny. Posiłki powinny być spożywane w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu (wiem jakie to jest czasem trudne przy dziecku, ale w miarę możliwości…)
- Codziennie należy spożywać takie produkty jak: kasze, płatki zbożowe, ryż, ziemniaki, pieczywo Graham, razowe z dużą ilością ziaren lub mieszane, naprzemiennie wyroby z mąki białej oraz pełnoziarnistej lub Graham (np. makarony, kluski, naleśniki, pyzy).
- pełnotłuste lub półtłuste produkty mleczne (twaróg, jogurt, kefir), desery mleczno-owocowe z dodatkiem orzechów. Śmietana i sery żółte od czasu do czasu również mogą się znaleźć w diecie, jednak proszę nie przesadzać z ich ilością ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych
- kilka razy w tygodniu warzywa strączkowe (fasola, soczewica, groch, soja, ciecierzyca)
- minimum kilka razy w tygodniu: chude mięso, jaja i potrawy jajeczne np. omlety, jajecznica, sosy i zupy zaprawiane żółtkiem
- 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie
- wysokokaloryczną a jednocześnie zdrową przekąską są orzechy i pestki np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane oraz wiórki kokosowe (można je dodawać np. do pieczywa, do musli, do deserów)
- codziennie można spożywać owoce świeże takie jak: banany, awokado, śliwki, gruszki, ananas, winogrona, mango, figi
- w umiarkowanych ilościach owoce suszone, bez konserwantów (np. morele, figi, daktyle, śliwki, papaja, żurawina)
- można pić świeże soki przecierowe owocowe i warzywne
- od czasu do czasu miód oraz dżemy
- masło (w umiarkowanych ilościach)
- codziennie oleje roślinne (zwłaszcza do surówek i sałatek, można także dodawać do zup po przyrządzeniu) np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej sezamowy, olej rydzowy, olej lniany
- świetnym sposobem na przemycenie dodatkowych kalorii są także gęste koktajle owocowe lub warzywne z dodatkami np. płatków owsianych
- warto wprowadzić także gęste zupy kremy warzywne z dodatkiem masła bądź oleju, z ziemniakami, grzankami, makaronem lub ryżem
- Niewskazana jest kofeina, czyli należy unikać kawy, mocnej herbaty oraz napojów energetyzujących.
- Gdyby chciała Pani skorzystać z indywidualnego jadłospisu, zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl.
Pozdrawiam serdecznie.

0

Witam,

Powinna Pani skupić się nad tym co zjada, a nie tylko ile. Często spożywamy jedzenie niezdrowe, złej jakości, wysokokaloryczne ale tak naprawdę ubogie w ważne składniki odżywcze. W ten sposób wcale nie odżywiamy swego organizmu.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby zalecić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Muszę się zorientować jaki jest Pani styl życia, stan zdrowia, ile ma Pani czasu na przygotowywanie posiłków, jakie są Pani preferencje smakowe itp. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana współpracą to zachęcam do kontaktu drogą milową.
Nie mnie jednak powinna Pani spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 1-2 godziny przed snem. Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Powinno się pić wodę mineralną, a także soki owocowe, soki owocowo-warzywne oraz warzywne (najlepiej świeżo wyciskane). Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po zdrowe przekąski: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce. Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków. Powinna Pani unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe. Przed snem można wypić melisę lub szklankę ciepłej wody z miodem.
W celu zwiększenia masy ciała powinna Pani być na tzw. bilansie dodatnim czyli dostarczać więcej kalorii niż Pani zużywa. Proszę wyliczyć swoją czynną przemianę materii i tak dobrać jadłospis, aby energetyczność diety ją przewyższała. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem diety zachęcam do kontaktu, chętnie pomogę.
kontakt: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty