Prośba o ustalenie diety, która pozwoli przytyć

Witam. Mam 22 lat 168cm i waże jedynie 45 kg! Jestem bardzo nerwową osobą, często właśnie przez to nie jem... źle mi z tym jak wygląda. Są takie chwile w których już odzyskuję powoli swoją dawną wagę, ale wystarczy jedna noc/impreza/stres i momentalnie chudnę. Nie za bardzo mnie stać na dietetyków ponieważ sama się utrzymuję i do tego opłacam studia. chciałabym aby ktoś pomógł mi ustalić dietę. której na pewno będę się trzymać jak już ją bede miała przed oczami.
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Witam. Przede wszystkim proszę się upewnić, czy jest Pani zdrowa (problemy z przytyciem mogą być wywołane np. nadczynnością tarczycy, dlatego warto sprawdzić poziom hormonów). Aby ustalić dla Pani konkretny jadłospis i zalecenia, potrzebny jest szczegółowy wywiad dietetyczny. Nie napisała Pani czy zawsze była Pani tak szczupłą osobą, czy może nastąpiło to w krótkim okresie czasu? Ma Pani sporą niedowagę i przytycie jest wręcz zalecane, dla ogólnej poprawy zdrowia. Bardzo prawdopodobne, że ciągłe podenerwowanie nasila się także przez niewłaściwą dietę (brakuje w niej witamin i minerałów). Niedożywienie może prowadzić do niebezpiecznych powikłań, dlatego radziłabym wdrożyć właściwe nawyki żywieniowe. Oprócz tego należy zadbać o higieniczny tryb życia, a więc porządnie się wysypiać, unikać stresu, nie palić papierosów (jeśli jest Pani osobą palącą, rzucenie palenia bardzo pomaga w przybieraniu masy ciała), zadbać o regularną aktywnoś fizyczną (wysiłek fizyczny świetnie pobudza apetyt).
A oto ogólne zalecenia, które mogą pomóc:
- Najlepiej spożywać 5-6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny. Po posiłku najlepiej odpocząć, zrelaksować się, zrobić sobie drzemkę. Posiłki powinny być także spożywane w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu.
- Codziennie należy spożywać takie produkty jak: kasze, płatki zbożowe, ryż, ziemniaki, pieczywo jasne lub razowe z dużą ilością ziaren, wyroby z mąki białej oraz pełnoziarnistej lub Graham (np. makarony, kluski, naleśniki, pyzy).
- pełnotłuste lub półtłuste produkty mleczne, desery mleczno-owocowe z dodatkiem orzechów
- kilka razy w tygodniu warzywa strączkowe (fasola, soczewica, groch, soja, ciecierzyca)
- minimum kilka razy w tygodniu: chude mięso, jaja i potrawy jajeczne np. omlety, suflety, jajecznica
- 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie
- jako przekąska orzechy i pestki np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane oraz wiórki kokosowe (można je dodawać np. do pieczywa, do musli, do deserów)
- codziennie owoce świeże takie jak: banany, awokado, śliwki, gruszki, ananas, winogrona, mango, figi
- w umiarkowanych ilościach owoce suszone bez konserwantów (np. morele, figi, daktyle, śliwki, papaja, żurawina)
- codziennie przecierowe soki owocowe i warzywne
- od czasu do czasu miód w niewielkich ilościach
- masło (w umiarkowanych ilościach)
- codziennie oleje roślinne (zwłaszcza do surówek i sałatek, można także dodawać do zup po przyrządzeniu) np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej sezamowy, olej rydzowy, olej lniany
- świetnym sposobem na przemycenie dodatkowych kalorii są także gęste koktajle owocowe lub warzywne oraz zupy kremy
- Nie wolno też zapominać o spożywaniu kilku porcji świeżych warzyw i owoców dziennie oraz o piciu wody mineralnej niegazowanej między posiłkami. Wskazana jest również herbatka z melisy.
- Nie należy spożywać potraw smażonych, panierowanych, wzdymających oraz słodyczy, żywności fast-food, mocno solonych, produktów typu instant (np. zupki w proszku).
- Niewskazana jest także kofeina, czyli należy unikać kawy, mocnej herbaty oraz napojów energetyzujących.
Zapraszam do poradni online: www.lekkoizdrowo.pl, gdzie może Pani skorzystać z indywidualnie ułożonego jadłospisu w bardzo przystępnej cenie.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.

0

Witam serdecznie,
Na początku zalecam zrobić badania np na cukier oraz nadczynność tarczycy. Jeżeli z badań wyjdzie wszystko w porządku należałoby szukać przyczyny tak niskiej wagi w diecie. Powinna Pani skupić się nad tym co zjada, a nie tylko ile. Często spożywamy jedzenie niezdrowe, złej jakości, wysokokaloryczne ale tak naprawdę ubogie w ważne składniki odżywcze. W ten sposób wcale nie odżywiamy swego organizmu. Należy spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 2 godziny przed snem. Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Powinno się pić wodę mineralną, a także soki owocowe, soki owocowo-warzywne oraz warzywne (najlepiej świeżo wyciskane). Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po zdrowe przekąski: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce. Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków. Należy unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe. Należy zadbać o odpowiednią dawkę snu min. 7 godzin. Przed snem można wypić melisę lub szklankę ciepłej wody z miodem.

W celu zwiększenia masy ciała powinna Pani być na tzw. bilansie dodatnim czyli dostarczać więcej kalorii niż Pani zużywa. Proszę wyliczyć swoją czynną przemianę materii i tak dobrać jadłospis aby energetyczność diety ją przewyższała. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem diety zachęcam do kontaktu, chętnie pomogę.

kontakt: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty