Jak przytyć 3 kilogramy w ciągu tygodnia?

Czy jest możliwe przytycie 2-3 kg w przeciągu tygodnia? Ile kalorii więcej należałoby spożywać dziennie? Obecnie ważę około 46-47 kg przy wzroście 165 cm.
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

W przeciągu tygodnia raczej nie jesteśmy w stanie przytyć 2-3 kg szczególnie przy szybkiej przemianie materii a zakładam że właśnie taka jest u Pani. Waga może podskoczyć do 2-3 kg ale nie jest to tkanka tłuszczowa a zatrzymane płyny metaboliczne. trwały wzrost wagi można usyskac dzięki odpowiedniej diecie.

Często spożywamy jedzenie niezdrowe, złej jakości, wysokokaloryczne ale tak naprawdę ubogie w ważne składniki odżywcze. W ten sposób wcale nie odżywiamy swego organizmu.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby zalecić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Muszę się zorientować jaki jest Pani styl życia, stan zdrowia, ile ma Pani czasu na przygotowywanie posiłków, jakie są Pani preferencje smakowe itp. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana współpracą to zachęcam do kontaktu drogą milową.
Nie mnie jednak powinna Pani spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 1-2 godziny przed snem. Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Powinno się pić wodę mineralną, a także soki owocowe, soki owocowo-warzywne oraz warzywne (najlepiej świeżo wyciskane). Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po zdrowe przekąski: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce. Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków. Powinna Pani unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe. Przed snem można wypić melisę lub szklankę ciepłej wody z miodem.
W celu zwiększenia masy ciała powinna Pani być na tzw. bilansie dodatnim czyli dostarczać więcej kalorii niż Pani zużywa. Proszę wyliczyć swoją czynną przemianę materii i tak dobrać jadłospis, aby energetyczność diety ją przewyższała. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem diety zachęcam do kontaktu, chętnie pomogę.
kontakt: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam. Pani BMI rzeczywiście wskazuje na niedowagę, a więc zalecane jest, aby przybrała Pani na wadze. Jednakże tak szybkie wahania masy ciała nie są wskazane, zresztą byłoby to dość trudne do osiągnięcia. Najlepiej stopniowo zwiększać kaloryczność diety, np. 500-700 kcal/tydzień. Oto ogólne zalecenia, które mogą Pani pomóc:
- Najlepiej spożywać 5-6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny. Po posiłku najlepiej odpocząć, zrelaksować się, zrobić sobie drzemkę. Posiłki powinny być także spożywane w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu.
- Codziennie należy spożywać takie produkty jak: kasze, płatki zbożowe, ryż, ziemniaki, pieczywo Graham, razowe z dużą ilością ziaren lub mieszane, naprzemiennie wyroby z mąki białej oraz pełnoziarnistej lub Graham (np. makarony, kluski, naleśniki, pyzy).
- pełnotłuste lub półtłuste produkty mleczne (twaróg, jogurt, kefir), desery mleczno-owocowe z dodatkiem orzechów. Śmietana i sery żółte od czasu do czasu również mogą się znaleźć w diecie, jednak proszę nie przesadzać z ich ilością ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych
- kilka razy w tygodniu warzywa strączkowe (fasola, soczewica, groch, soja, ciecierzyca)
- minimum kilka razy w tygodniu: chude mięso, jaja i potrawy jajeczne np. omlety, jajecznica, sosy i zupy zaprawiane żółtkiem
- 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie
- wysokokaloryczną a jednocześnie zdrową przekąską są orzechy i pestki np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane oraz wiórki kokosowe (można je dodawać np. do pieczywa, do musli, do deserów)
- codziennie można spożywać owoce świeże takie jak: banany, awokado, śliwki, gruszki, ananas, winogrona, mango, figi
- w umiarkowanych ilościach owoce suszone, bez konserwantów (np. morele, figi, daktyle, śliwki, papaja, żurawina)
- można pić świeże soki przecierowe owocowe i warzywne
- od czasu do czasu miód oraz dżemy
- masło (w umiarkowanych ilościach)
- codziennie oleje roślinne (zwłaszcza do surówek i sałatek, można także dodawać do zup po przyrządzeniu) np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej sezamowy, olej rydzowy, olej lniany
- świetnym sposobem na przemycenie dodatkowych kalorii są także gęste koktajle owocowe lub warzywne z dodatkami np. płatków owsianych
- warto wprowadzić także gęste zupy kremy warzywne z dodatkiem masła bądź oleju, z ziemniakami, grzankami, makaronem lub ryżem
- Nie wolno też zapominać o spożywaniu kilku porcji świeżych warzyw i owoców dziennie oraz o piciu wody mineralnej niegazowanej między posiłkami.
- Nie należy spożywać potraw smażonych, panierowanych, wzdymających oraz słodyczy, żywności fast-food, mocno solonych, produktów typu instant (np. zupki w proszku).
- Niewskazana jest także kofeina, czyli należy unikać kawy, mocnej herbaty oraz napojów energetyzujących.
- Gdyby chciała Pani skorzystać z indywidualnego jadłospisu, zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl.
Pozdrawiam serdecznie.

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Po wskazówki żywieniowe zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty