Na co wskazują te wyniki badań u 33-latka?

Dzień dobry, Mam 33 lata, jestem szczupły. Uprawiam sport i dbam o odżywianie. Nie palę, nie piję. Moje podwyższone wyniki krwi: Cholesterol - 209 (115-190) LDL - 125 (<115) Żelazo - 194 (35-168) Glukoza - 105 (70-99) Kortyzol 616 (166-507) Progesteron 0.45 (0.05-0.15) ACTH wysokie ale w normach 50 (7-66) Reszta badań w normie. Czekam na testosteron wolny który miałem zawsze poniżej normy, oraz na DHT którego nigdy nie padłem. Jeśli chodzi o choroby to niby stwierdzona hiperglikemia na czczo. Miesiąc temu miałem leczony żołądek , stan zapalny żołądka o dwunastnicy. Z badań stwierdzona choroba jelita SIBO. Ogólnie mam problemy z wszystkimi stawami. Nie funkcjonują tak jak powinny i za 1.5 miesiąca czeka mnie artroskopię kolana (uszkodzona łąkotka/zwyrodnienie) Od 2 lat bardzo mocno wypadają mi włosy. Wypadanie androgenowe.
MĘŻCZYZNA, 33 LAT 9 miesięcy temu

Badania krwi - TSH

Wahania TSH stają się coraz powszechniejsze. Czym tak naprawdę jest? TSH to skrót odnoszący się do poziomu tyreotropiny we krwi . To podstawowe badanie, gdy chcemy sprawdzić, czy tarczyca prawidłowo funkcjonuje.

Nieprawidłowe wartości lipidogramu bardzo często są uwarunkowane genetycznie, niezależne od stylu życia. Proszę skonsultować się z lekarzem POZ i rozważyć farmakoterapię (podwyższone stężenia trójglicerydów, cholesterolu oraz LDL zwiększają ryzyko zachorowania na choroby serca i naczyń krwionośnych).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty