Nakłucie palca do pomiaru cukru glukometrem

Witam. Muszę mierzyć cukier glukometrem. W związku z tym mam dwa pytania. 1. Chciałabym się dowiedzieć, dlaczego nie wolno uciskać palca by poleciała krew, czy ma to jakiś negatywny wpływ na pomiar zaniża lub go zawyża? 2. Czasem po nakłuciu nie chce mi lecieć krew, nawet po uciśnięciu, albo jest jej zbyt mało do pomiaru i wtedy muszę próbować z innymi palcami, czym to może być spowodowane, stresem przed pomiarem?
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

1. Dlaczego nie wolno uciskać palca by poleciała krew, czy ma to jakiś negatywny wpływ na pomiar zaniża lub go zawyża? Tak, ściskanie palca powoduje domieszanie do krwi płynu tkankowego, a to zaburza wynik.
2. Czasem po nakłuciu nie chce mi lecieć krew, nawet po uciśnięciu, albo jest jej zbyt mało do pomiaru i wtedy muszę próbować z innymi palcami, czym to może być spowodowane, stresem przed pomiarem? Raczej nie, przyczyną jest chwilowe zwężenie naczyń. Praktykujemy wtedy ogrzanie palca przed wykonaniem nakłucia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty