Witam. Muszę mierzyć cukier glukometrem. W związku z tym mam dwa pytania. 1. Chciałabym się dowiedzieć, dlaczego nie wolno uciskać palca by poleciała krew, czy ma to jakiś negatywny wpływ na pomiar zaniża lub go zawyża? 2. Czasem po nakłuciu nie chce mi lecieć krew, nawet po uciśnięciu, albo jest jej zbyt mało do pomiaru i wtedy muszę próbować z innymi palcami, czym to może być spowodowane, stresem przed pomiarem?
1. Dlaczego nie wolno uciskać palca by poleciała krew, czy ma to jakiś negatywny wpływ na pomiar zaniża lub go zawyża? Tak, ściskanie palca powoduje domieszanie do krwi płynu tkankowego, a to zaburza wynik.
2. Czasem po nakłuciu nie chce mi lecieć krew, nawet po uciśnięciu, albo jest jej zbyt mało do pomiaru i wtedy muszę próbować z innymi palcami, czym to może być spowodowane, stresem przed pomiarem? Raczej nie, przyczyną jest chwilowe zwężenie naczyń. Praktykujemy wtedy ogrzanie palca przed wykonaniem nakłucia.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wyciskanie krwi podczas badania poziomu cukru – odpowiada Maciej Pawłowski
- Czy przemywanie opuszki palca wodą utlenioną zmienia wynik poziomu cukru? – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Czy 12 nakłuć podczas punkcji lędźwiowej mogło pozostawić jakieś trwałe zmiany? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czym dokładnie jest hemoliza? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Swędzenie ucha w okolicy przekłucia – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Problemy z krwawieniem z nosa – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy skoki cukru mogą być spowodowane stresem? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Co oznacza brązowy śluz w 7 tygodniu ciąży u 25-latki? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Czy to może być jakiś wylew? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dlaczego mam biegunki każdego ranka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska