Niedoczynność tarczycy i anemia a dieta

Witam! Mam pytanie czy osoba z niedoczynnością tarczycy oraz anemia może jeść soczewice, kukurydza, groch? Czym można zastąpić węglowodany do obiadu dla osoby, która nie lubi makaronu, ryż i kasz? Dana osoba nie lubi również mięsa oraz nie przepada za rybami. Czy to prawda, że osoby z niedoczynnością tarczycy nie powinny jeść roślin strączkowych? Proszę o pomoc
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,
Przy niedoczynności tarczycy nie zaleca się jedzenia strączków, gdyż zawarty ich składnik ma działanie wolotwórcze. Można je stosować od czasu do czasu, odpowiednio przygotowując, tzn. należy je namaczać, na drugi dzień tę wodę wylać, zalać nową i w tej wodzie gotować.
Ciężko jest zbilansować dietę osoby, która tylu produktów nie jada.
Nie dziwię się, że obok niedoczynności wystąpiła też anemia, skoro osoba spożywa mało mięsa, pewnie podrobów nie rusza i je mało ryb. A to źródła najlepiej przyswajalnego żelaza.
Proszę napisać co ta osoba jada? Wówczas, może udało by mi się bardziej precyzyjnie doradzić.
Skoro nie je tylu produktów, to jej dieta może być wysoce niedoborowa, co mogło doprowadzić do zaburzeń pracy tarczycy i wystąpienia anemii.
Pozdrawiam,

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Po wskazówki żywieniowe zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty