Niedoczynność tarczycy z zapaleniem tarczycy i anemia

Witam Od kilku lat choruje na niedoczynność tarczycy z zapaleniem tarczycy-której już właściwie nie mam + anemia. Pytanie brzmi jakich produktów powinnam unikać a jakie jeść w szczególności. Jeżeli chodzi o aktywność fizyczną to jakie ćwiczenia najbardziej pomogą mi zgubić zbędne kilogramy. Słyszałam o nietolerancji na gluten przy autoimmunologicznym zapaleniu czy to prawda? Mam 19 lat, 164cm i 75kg więc troszke by sie przydało zgubić dla poprawy samopoczucia. Pozdrawiam
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,
W pierwszej kolejności odpowiem na Pani pytanie. Tak, to prawda, że u osób z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy istnieje większe ryzyko wystąpienia nietolerancji na gluten. Związane jest to z naszym układem odpornościowym, który nie pracuje prawidłowo. 80% naszej odporności to nasz układ pokarmowy. Gluten zawarty w zbożach działa niekorzystnie na przewód pokarmowy, powodując, że staje się on trochę jak sitko. Sporo składników pokarmowych z niego ucieka. Mówimy wówczas o cieknącym jelicie. Gdyby układ odpornościowy działał prawidłowo, gluten nie wyrządził by szkody. U osób z chorobami autoimmunologicznymi niestety wyrządza. Dlatego w zapaleniu tarczycy gluten powinien być wyeliminowany z diety. Jednymi słowy nie można spożywać produktów pszennych, żytnich, jęczmiennych i owsianych (bo są często zanieczyszczone glutenem). Nie powinno spożywać się różnego rodzaju gotowych sosów, potraw, produktów wysoko przetworzonych bo bardzo często w ich składzie również jest gluten. Przy zapaleniu tarczycy powinno również ograniczyć się spożywania mleka i jego przetworów. Białko mleka krowiego, również może podrażniać ścianę jelita. Zalecam jedynie spożywanie fermentowanych przetworów takich jak: kefir, maślanka, zsiadłe mleko, sery twarogowe (wysokiej jakości). W swoim składzie zawierają bakterie, które wspomagają pracę jelit i usprawniają pracę układu odpornościowego.
Co może Pani jeść. Napiszę po kolei grupami produktów.
1. Produkty zbożowe: ryż brązowy, biały, dziki, kasza gryczana, amarantus, komosa ryżowa (quinoa), mąki ryżowe, gryczane, makarony ryżowe, płatki owsiane pod warunkiem, że na opakowaniu jest przekreślony kłosek (oznacza to, że produkt nie jest zanieczyszczony glutenem).
2. Nasiona i orzechy: orzechy włoskie, orzechy brazylijskie (2 dziennie pokrywają zapotrzebowanie na selen, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy), orzechy laskowe
3. Warzywa wszystkie za wyjątkiem: psiankowatych (ziemniaki, pomidor, bakłażan)- zawierają składnik, który wzmaga stan zapalny i produkcję przeciwciał w tarczycy, surowych kapustnych (jemy je gotowane, wówczas eliminujemy z nich składnik, który może spowodować występowanie wola (powiększenia tarczycy), strączków - również zawierają substancję, które wzmagają produkcję przeciwciał. Zaleca się spożywanie kiszonek (kapusty, ogórków, soków z kiszonek), wpływają na rozwój flory jelitowej, która wzmacnia jelita i układ odpornościowy. Ważne jest jednak by czytać etykiety w sklepach!!! W kiszonkach dobrej jakości nie powinny znajdować się konserwanty typu: ocet, sorbinian potasu. Dobrym rozwiązaniem jest robienie domowych kiszonek:).
4. Owoce nie ma ograniczenia co do rodzaju, ale ilościowo dziennie nie powinno zjadać się więcej niż 2 porcje. W skład owoców, wchodzi cukier fruktoza, której nadmiar bardzo łatwo odkłada się w tkankę tłuszczową.
5. Tłuszcze. Do smażenia: smalec, masło klarowane, olej kokosowy- tłuszcze te wytrzymują wysokie temperatury towarzyszące smażeniu. Nie powstają wówczas szkodliwe związki. Na surowo: masło, olej lniany i oliwa z oliwek extra vergin. Niestety przy niedoczynności tarczycy nie stosuje się w ogóle oleju rzepakowego, gdyż ma działanie wolotwórcze.
6. Mięso i ryby: mięso drobiowe, indyk, kaczka- taka na prawdę co kto lubi. Byle było to mięso jak najmniej przetworzone. Czyli unikamy konserw, tanich wędlin, pasztetów, pieczeni. Można samemu piec np. pierś z indyka i używać jako wędlinę. Ryby dalekomosrkie: miruna, dorsz atlantycki, halibut źródło kwasów omega-3, które poprawiają znacznie pracę tarczycy i wspomagają pracę układu odpornościowego, działając przeciwzapalnie. Jeśli się lubi to również owoce morza. Poleca się również sushi. Ma Pani anemię, a dobrym źródłem żelaza są podroby np. wątróbka. Wbrew pozorom, nie szkodzi jeśli chodzi o podniesienie poziomu cholesterolu. Warto by była pół krwista, do tego np. sałata z sosem winegret i żelazo bardzo ładnie się wchłania:)
7. Słodziwo: ksylitol, miód, stewia,
8. Przyprawy: różnego rodzaju zioła: majeranek, oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, estragon, imbir, koperek, sól morska
Co bezwzględnie unikamy?
- soja i jej produkty
- zboża zawierające gluten - pszenica, jęczmień, gluten i produktów powstałych z tych zbóż
- wysoko przetworzonej żywności
- soków i napojów słodzonych (można jedynie soki 100% bez dodatku cukru)
- strączków
- psiankowatych warzywa (m.in. pomidorów)
- margaryn twardych, kubkowych, olejów rafinowanych
- gotowych mieszanek przyprawowych (sama sól, glutaminian)
- herbaty zielonej
- kaszy jaglanej - niekorzystne działanie w zapaleniu tarczycy (można wprowadzić przy poprawie poziomu przeciwciał)
- herbaty zielonej - ma działanie wolotwórcze
- gotowych ciast i ciasteczek, oraz innych wypieków cukierniczych
Wiem, że dieta wydaje się dość trudna i ograniczająca, ale jej efekty mogą być na prawdę zadowalające. Przede wszystkim chodzi tu o zminimalizowanie stanu zapalnego, który obecnie tak mocno wyniszczył Pani tarczycę.
Jeśli chodzi o aktywność fizyczną, to spalanie tkanki tłuszczowej przyspieszają ćwiczenia cardio, bieganie, basen. Trening cardio 3 razy w tygodniu, a tak to codziennie po 40-50 min ćwiczeń. Aktywność fizyczna bardzo dobrze poprawia tempo metabolizmu.
Dokładniej mogłabym doradzić jeśli napisałaby Pani wyniki ostatnich badań z tarczycy: TSH, fT3 i fT4, oraz poziomy przeciwciał.
Mam nadzieję, że choć trochę udało mi się Pani pomóc swoją odpowiedzią. Jeśli ma jeszcze Pani jakieś pytania to proszę o kontakt.

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Po wskazówki żywieniowe zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty